Gemeente werkt aan verkeersveiligheid met praktijkdag

Westlandse jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben hem allemaal op de mat gekregen afgelopen week: een uitnodiging van Bram Meijer (Wethouder Verkeer) voor een ‘Praktijkdag Jonge Autorijders’. Aanstaande zaterdag organiseert de gemeente voor de derde keer ‘The DriveXperience’, een praktijkdag voor jonge autorijders van 18 t/m 24 jaar. Het programma bestaat uit drie onderdelen: praktijkrit rijden, noodstops maken op gladde banen, en een alcohol- en drugsmodule. Hoe stimulerend is dit initiatief voor de verkeersveiligheid in het Westland?

De praktijkdag heeft als doel om inzicht in je rijstijl te bieden en aan te tonen hoe je nog veiliger de weg op kan. Volgens de brief zijn onervarenheid en overschatting van de eigen rijstijl onder anderen redenen dat jonge autorijders meer kans hebben op een zwaar auto-ongeval (vier keer groter dan ervaren bestuurders). De gemeente anticipeert hierop met ‘The DriveXperience’. Er is plek voor ‘slechts’ 48 deelnemers, maar daar is al op ingespeeld door de organisatie. ‘’Er is al een tweede dag georganiseerd, aanstaande zondag. Beide dagen zitten nu al vol! We hebben bijna 100 aanmeldingen en dat is een groot compliment voor het aantal jongeren dat zich bij ons aangemeld heeft,’’ aldus Jaap van Steenbergen van organisatiebureau Total Text.

Dat de gemeente hiervoor een brief uitzendt, is volgens Jaap niet meer dan logisch. ‘’Het verkeer nog veiliger maken en het aantal ongevallen binnen de gemeente en onder de gemeentelijke inwoners omlaag brengen, is één van de taken van de gemeente. Ik denk dat de doelgroep jongeren moeilijk bereikbaar is, en een directe uitnodiging voldoet volgens ons het beste om ze te bereiken. Veel jongeren zijn kwetsbaar in het verkeer, omdat ze zich nog op allerlei terreinen moeten bewijzen in het leven. Ongevallen onder deze doelgroep zijn veelal een gevolg van gedragskenmerken die bij deze groep passen.’’

Bas van Toledo staat ook achter het initiatief van de gemeente. Zijn werkgever, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV Z-H) werkt nauw samen met de organisatie. ‘’Wij vinden het belangrijk dat scholen, gemeenten, ouders, etc. bewust zijn van veilig gedrag in het verkeer. Jongeren zijn een speerpunt; er vallen relatief veel verkeersslachtoffers in deze doelgroep. We streven na dat we geen één (dodelijk) slachtoffer in het verkeer kunnen en mogen accepteren. Wij willen nul slachtoffers. Daarom financiert het ROV Z-H dan ook deze praktijkdag voor jongeren. In sommige gemeenten zijn de aanvragen voor deze dag boven verwachting, maar eigenlijk is elke ‘uitvoering’ altijd uitverkocht. Vorig jaar konden we drie dagen vullen in Dordrecht, en dat hebben we gedaan. In de afgelopen drie jaar hebben we bijna dertig uitvoeringen gehad in samenwerking met meerdere Zuid-Hollandse gemeenten. We gaan hiermee door. In de gemeente Westland hebben we ook een goede en betrokken partner, die hier zelf ook in investeert.’’

6500 andere jonge autorijders over heel Nederland hebben zich al aangemeld. Dat komt omdat ‘The DriveXperience’ een initiatief is wat in zowel Gelderland als Zuid-Holland uitgevoerd wordt, en zich nu ook voor de derde keer in het Westland laat zien. Wil je meer weten over het evenement, of heb je interesse om op een andere locatie of datum mee te doen? Kijk dan op www.jongeautorijders.nl.


Tim Reedijk, Algemeen Dagblad (Westland), 10-09-’12. Vóór de eindredactie.

Advertenties