Ajax blaft, maar Ronaldo bijt

Het is een kwal, een gladjanus. Arrogant, en egoïstisch. Cristiano Ronaldo heeft waarschijnlijk net zoveel fans als vijanden. De Portugees roept dit natuurlijk wel een klein beetje over zichzelf af. Nadat bekend werd dat hij in de clinch lag met de Madrileense voorzitter Pérez over zijn salaris, werden de vizieren andermaal op Ronaldo gericht. Misschien was zijn truc tot salarisverhoging  nog niet eens zo onterecht in een voetbalwereld waar een wereldvreemde als Dario Conca zelfs 10,6 miljoen per jaar opstrijkt. Ronaldo is namelijk buitenaards, een fenomeen. Toen Ajax afgelopen woensdag eventjes uitzicht had op een punt, of misschien wel meer, sloeg de Portugese virtuoos genadeloos toe.

De Arena kolkte woensdagavond na de goal van Niklas Moisander (1-2). Het doelpunt betekende meteen een kanteling van de wedstrijd. Onder aanvoering van een fanatiek publiek werd het Madrileense sterrenensemble met de ruggen tegen de muur gedrukt. Debutant Danny Hoesen had de gelijkmaker op z’n schoen, maar leek nog wat last te hebben van plankenkoorts. Het was alsof Ronaldo aan de andere kant zichzelf opwond. Opwond over hoe makkelijk Real Madrid de wedstrijd uit handen leek te gaan geven. Vervolgens had hij drie minuten nodig om die opwinding in prestaties uit te drukken. In de 79e minuut rondde de Portugees met een uitgemeten schot van twintig meter af, om vervolgens met een loepzuivere lob definitief de trekker over te halen in de 81e minuut. Wedstrijd gespeeld.

Danny Hoesen werd kort na de oorwassing van Ajax geïnterviewd. Net daarvoor was hij tijdens het handen schudden meteen naar Ronaldo toegelopen. ‘’Na het handen schudden vroeg ik of ik zijn shirt kon krijgen. ‘Binnen’, zei hij. Maar hij moest naar de dopingcontrole en was daarna al weer weg.’’ Vervolgens begon Hoesen over zijn voorbereiding op zijn debuutwedstrijd. ‘’Gewoon, een beetje FIFA13 gespeeld. Daar is Ronaldo ook al zo goed’’.
Het was alsof een C-spelertje zijn voetbalheld had ontmoet. Het grote probleem was alleen dat hier twee tegenstanders in de UEFA Champions League elkaar ontmoetten. Natuurlijk is Ronaldo een gerenommeerde naam, en is dat shirtje bijzonder. Maar het tekent wel de verhoudingen tussen de beide elftallen. Het ‘grote’ Real Madrid kwam op bezoek, met de ‘grote’ Ronaldo in de aanval. Zo begon Ajax de wedstrijd ook: onvermogend om tegen Real Madrid het eigen spel te gaan spelen. Het besef dat er daadwerkelijk iets te halen viel woensdagavond, viel pas bij een 1-2 tussenstand. Toen hadden Ronaldo met een inprikkertje, en Benzema met een halve omhaal de situatie voor Ajax al praktisch onmogelijk gemaakt. Na de goal van Moisander blafte Ajax, maar beet Ronaldo. Voor het derde jaar op rij blijkt dat Ajax in de Eredivisie een grootmacht is, maar de aansluiting met de Europese top allang verloren is.

Ondertussen is Cristiano Ronaldo aan talloze impressieve reeksen bezig. In zijn laatste 150 officiële wedstrijden voor Real Madrid was hij maar liefst 152 keer trefzeker. In zijn laatste twee seizoenen in de Primera Division scoorde hij 86 goals. Onder zijn aanvoering kon De Koninklijke vorig jaar eindelijk weer eens de Catalaanse grootmacht FC Barcelona van de Spaanse troon afstoten.
In deze voetbalwereld waar geld in de top hoogtij viert, en alles draait om geld, is de clinch tussen Ronaldo en Pérez een riskante. Nog geen week na het gerucht dat Ronaldo zijn geluk ergens anders wil gaan beproeven, werd de naam Ronaldo steeds nadrukkelijker genoemd in de wandelgangen van steenrijke clubs als Paris Saint-Germain en Manchester City. De waarde van Ronaldo voor Real Madrid is enorm, maar is tegenwoordig wel met oliegeld te betalen. Hij is dan misschien een kwal, een gladjanus. Arrogant, egoïstisch. Dat hij met tien miljoen per jaar uit is op salarisverhoging is misschien verwerpelijk. Je kunt van hem zeggen wat je wilt, maar er is geen speler op deze wereld belangrijker voor zijn club, dan Ronaldo voor Real Madrid. En zo makkelijk als Real Madrid is met het smijten met miljoenen, zo verstandig is het wel om Ronaldo financiëel nóg wat meer in de watten te leggen. Hij gaat het sportief gezien ongetwijfeld terugbetalen.

Tim Reedijk, Sportverslaggeving & Interviewen, groot wedstrijdverslag (Minor Sportjournalistiek, jaar 3).

Advertenties