Alleen Schaken zal zich vrijdagavond blijven herinneren

Wedstrijden tegen dwergstaten zoals Oranje die afwerkte tegen Andorra, zijn plichtmatige potjes. Je wint bijna altijd, maar je doet het ook bijna nooit goed. Dit gegeven tekende de overwinning van het Nederlands elftal vrijdagavond op Andorra (3-0). De drie punten werden degelijk en zakelijk in eigen land gehouden, maar Oranje kon het publiek alleen de eerste twintig minuten echt entertainen met doelpunten. Andorra had vrijwel niks in te brengen, maar Oranje speelde ook een tempo te laag om de voetbaldwergen kapot te spelen. Het resulteerde in een matte vertoning van beide kanten, al kreeg de wedstrijd nog kleur door een goal van debutant Ruben Schaken.

Oranje startte de wedstrijd goed, en een monsterscore leek in de maak. Van der Vaart was in de zevende minuut al trefzeker, en Klaas-Jan Huntelaar gooide de wedstrijd na een kwartier al in het slot met een kopbal. Schaken gaf het slotakkoord: hoewel hij niet heel sterk debuteerde, kon de Feyenoorder vlak na rust met een intikkertje met links wel voor de laatste goal van de wedstrijd zorgen. ‘’Je kan slechter debuteren’’, was de eerste reactie van de dertigjarige debutant Schaken aan knvb.nl. De geboren Amsterdammer begon wat moeizaam, maar kwam langzamerhand beter in de wedstrijd. ‘’Hoe dan ook, het is een prachtige avond voor mij’’, zo vervolgde Schaken zijn verhaal aan de site van de voetbalbond.

Naast dat het voor de Feyenoorder een prachtige avond was, begint de carrière van de 30-jarige buitenspeler zo langzamerhand ook een prachtige wending te krijgen. Van 2002 tot 2009 speelde Schaken in de Jupiler League, bij respectievelijk Cambuur Leeuwarden, BV Veendam en VVV-Venlo. Twee jaar geleden zat Schaken nog op een dood spoor bij Feyenoord, en werd hij door supporters bestempeld als één van de vele mistreffers van toenmalig technisch directeur Leo Beenhakker. Hij werd in het rijtje miskopen geplaatst van inmiddels bijna anonieme spelers als Aliaksandr Ignjatovic, Stefan Babovic en Adil Auassar. Waar we van deze voetballers weinig tot niks meer horen, haalde Schaken zijn revanche in Rotterdam, én vrijdagavond zijn haasje op.

Joop Gall had Schaken van 2005 tot 2008 onder zijn hoede in de Jupiler League, bij Cambuur Leeuwarden. Tegenover De Telegraaf liet Gall zich al gaan, toen Schaken net geselecteerd was voor Oranje. ‘’Beetje bij beetje maakte ik hem duidelijk dat hij zijn hoofd maar iets boven het maaiveld hoefde uit te steken om in de eredivisie een goed belegde boterham te verdienen. Dat werd zijn doel. En nu Oranje… Nee, dat had ik toen absoluut niet verwacht. Prachtig dit!” De reactie van Gall is symbolisch voor de bizarre comeback van Schaken, die zich onder Koeman in de basis speelde bij Feyenoord 1, en nu dus mocht debuteren voor zijn land onder Van Gaal.

Of Schaken een vaste klant in Oranje zal worden, is nog maar de vraag. Aanstaande dinsdag tegen Roemenië zal zijn concurrent op rechtsbuiten, Luciano Narsingh van PSV, de kans krijgen. De Feyenoorder zal Van Gaal moeten overtuigen van zijn toegevoegde waarde, anders lijkt de kans groot dat de voorkeur gaat naar andere spelers. Schaken is qua leeftijd (30) al bijna op zijn voetbalretour, terwijl er andere, jongere spelers voor zijn positie aan de deur kloppen. Zo begint Narsingh (22) tegen Roemenië al in de basis, maar kun je in de toekomst ook rekenen op spelers als Ola John (20) van Benfica, Jeremain Lens (25) van PSV of Eljero Elia (25) van Werder Bremen. Hoe dan ook, Schaken heeft zijn haasje en zijn eerste interlandgoal binnen.

 

Mede dankzij Schakens goal boekte Oranje wederom een riante overwinning in groep D van de kwalificatiepoule voor het WK in Brazilië. Nadat eerder Turkije (2-0) en Hongarije (4-1) opzij werden gezet, is Oranje nog ongeslagen in de aanloop naar het WK. Dinsdag speelt Oranje in Boekarest tegen het eveneens onaangetaste Roemenië; ook zij hebben negen punten uit drie wedstrijden. Van Gaal heeft al aangegeven dat Van Rhijn zal spelen in plaats van Janmaat, Van Persie in plaats van Huntelaar en Narsingh dus in plaats van Schaken. Schaken zal moeten bewijzen dat hij meer is dan de Dave van den Bergh, Romano Denneboom of Ugur Yildirim van onze generatie.

Tim Reedijk, Sportverslaggeving & Interviewen, groot wedstrijdverslag (Minor Sportjournalistiek, jaar 3).

Advertenties