De Tussenstand: het Westlandse voetbalseizoen nadert de ‘break’

Het voetbalseizoen nadert de winterstop en langzamerhand worden de mannen van de jongens gescheiden in de competities.  Aan het begin van het seizoen spraken de Westlandse trainers hun ambities voor de jaargang uit tegenover Het Hele Westland. Nu we ongeveer op de helft van het seizoen zijn, blikken we terug op de eerste seizoenshelft van de Westlandse voetbalteams.

Quintus
Nadat V.V. Quintus afgelopen voetbalseizoen kampioen werd in de vierde klasse D, zijn de ogen dit seizoen gericht op de Heulenaren. Trainer Wim Baggerman sprak tegenover Het Hele Westland al uit dat het lastig zal worden om deze prestatie te evenaren. De Heulse club staat op de vijfde plek met vijf punten achterstand op koploper Swift Boys, en heeft dus nog volop uitzicht op een goede eindnotering.

FC ’s-Gravenzande
Trainer Robin Knoester gokte dit seizoen op een top-5-notering voor de ’s-Gravenzanders in de eerste klasse B. De ‘FC’ ligt op koers: op de helft van de voetbaljaargang is de vierde plek een feit en is ’s-Gravenzande een stabiele subtopper. ‘’Ik denk wel dat het onderlinge krachtsverschil net als vorig seizoen gering zal zijn,’’ sprak Knoester uit. Aangaande de top 5 heeft Knoester gelijk. Koploper Rijnvogels heeft ‘maar’ zeven punten meer dan nummer vijf GHC.

SC Monster
Marten Glotzbach, trainer van de fusieclub,  zei dit seizoen als een eerste testcase voor de nieuwe club te zien. Dat de Monstenaren aardig aarden in de tweede klasse C, blijkt wel uit de ranglijst. SC Monster staat op de vierde plek, op twee punten van koploper DSO. Zowel V.V. Monster als Polanen probeerden het ooit eerder in de tweede klasse, maar vlogen er beiden na één seizoen uit. De fusie blijkt een sportieve vooruitgang te zijn geweest.

RKVV Westlandia (zaterdag)
Westlandia stelde dit seizoen als doel om mee te gaan doen om de prijzen, maar dat lijkt op dit moment nog wat ver weg voor de ploeg van trainer Patrick Fieret. De Naaldwijkers staan op een zesde plek in de derde klasse C, en lijken op dit moment niet meer dan een middenmotor. Het gat met koploper MVV’27 is groot: negen punten. Westlandia zal een sterke tweede seizoenshelft nodig hebben om zich in het rijtje kanshebbers te voegen.

RKVV Westlandia (zondag)
De zondagselectie van Westlandia heeft een prima eerste seizoenshelft achter de rug. Coach Willem den Besten wilde dit seizoen de weg naar succes inslaan, en hoopte mee te gaan spelen in het linkerrijtje. Waarvan akte, want de Naaldwijkse formatie staat op dit moment op de vierde plek in de zondagse hoofdklasse A. De onderlinge krachtsverschillen zijn niet groot: het verschil tussen nummer drie Nieuwenhoorn en nummer tien Hilversum is vijf punten. Het linkerrijtje is dus nog alles behalve een feit voor de ploeg van Den Besten.

V.V. Naaldwijk
Promovendus Naaldwijk wil geen eendagsvlieg zijn in de tweede klasse C, zo sprak trainer Martin de Graaf uit tegenover Het Hele Westland. De Naaldwijkers, die grossieren in gelijke spelen (zes maal), staan keurig in de middenmoot op de achtste plek. Het gat met de onderste regionen is geslagen, en dus is De Graaf met zijn ploeg goed op weg om de doelstellingen voor het seizoen te halen.

VELO
In de zondagse eerste klasse B heeft VELO het moeilijk: de Wateringers staan op de een na laatste plek.  Coach Cees Tempelaar heeft geen doel gesteld voor het seizoen, de ontwikkeling van het elftal staat voorop.  Laatste zal VELO niet worden, het gat met hekkensluiter RKDEO is al acht punten. Uitzicht op een hogere notering hebben de Wateringers wel: PFC en de amateurs van ADO Den Haag hebben maar één punt meer.

voetbal

HVC’10
De grootste teleurstelling van de Westlandse voetbalclubs is waarschijnlijk wel HVC’10. De Hoekse formatie staat op een teleurstellende elfde plek in de tweede klasse C. Trainer Bert de Best was tegenover Het Hele Westland ambitieus aan het begin van het seizoen. De Hoekenaren wilden tot aan het einde meespelen om het kampioenschap, maar momenteel is het gat met lantaarndrager Kagia (vijf punten) beduidend kleiner dan het gat met koploper DSO (zestien punten).

Verburch (zaterdag)
De top-5-notering die trainer Koen de Brabander als doel stelde in de vierde klasse D, is voorlopig ver weg voor de Poeldijkers. Verburch staat op de tiende plek, en de top vijf is een grote ver-van-het-bed-show. Maar liefst zeven van de tien wedstrijden gingen verloren, waardoor de ambities van De Brabander enigszins bijgesteld dienen te worden.

KMD
KMD is de eerste Westlandse clubs die zijn doelstelling al gehaald heeft. Trainer Roy Wasmus wilde dit seizoen een periodetitel pakken in de derde klasse C. KMD wist de eerste periode te winnen. Bovendien speelt de ploeg bovenin mee: de Wateringers staan op de vijfde plek. Waar Wasmus de voorbereiding van zijn ploeg ‘grillig’ noemde, blijkt KMD de draad op tijd te hebben opgepakt.

Honselersdijk
Het lukte de Honselersdijkse formatie afgelopen seizoen nét niet om te promoveren naar de tweede klasse, waardoor een nieuw seizoen in de derde klasse C een feit werd.  Dit seizoen wil coach Piet Boon wederom om het eremetaal spelen, en Honselersdijk doet nog volop mee. De derde plek, met vijf punten achterstand op koploper MVV’27, biedt nog genoeg perspectief om in de prijzen te vallen dit seizoen.

V.V. Lyra
Lyra-trainer Jos van der Helm sprak uit zo hoog mogelijk in het linkerrijtje te willen spelen, ondanks het verlies van enkele sterke krachten als Van der Sar. Lyra lijkt veroordeeld tot een plek in het rechterrijtje, want het linkerrijtje raakt verder uit zicht. De Lierenaren staan op de negende plek, en zullen een inhaalslag van zes punten moeten maken om gelijk te komen met de hekkensluiter van het linkerrijtje: Valken’68.

Verburch (zondag)
‘’Het kampioenschap lijkt me iets te ver, niet realistisch’’, blikte Verburch-coach Chris Hoogeweij vooruit aan het begin van het seizoen. Op de helft van het seizoen mogen de Poeldijkers blijven dromen, want Verburch staat op een keurige tweede plek in de zondagse derde klasse B. De achterstand op koploper Concordia is slechts een punt, waardoor een sterke tweede seizoenshelft de Poeldijkers zomaar naar het eremetaal kan leiden.

V.V. Maasdijk
Maasdijk hoopte dit seizoen de zevende plek van afgelopen jaar te verbeteren, maar de Maasdijkers liggen nog niet op koers. Met een elfde plek in de derde klasse C, blijft de ploeg van trainer Martin Vermeer iets achter op de doelstelling. Nummer zeven Quick Steps heeft momenteel negentien punten, zeven meer dan de Maasdijkse formatie.

Tim Reedijk, Het Hele Westland, 02-12-’12. Vóór de eindredactie.

Advertenties