Hoveniers en tuincentra compenseren verlies

Door de aanhoudende kou blijft de omzet van hoveniers en tuincentra achter. Nederland staat op het gebied van tuinen nog steeds in de winterstand. Toch is de tegenvallende maand wel te compenseren, blijkt uit een rondgang langs tuincentra en hoveniers in Zoetermeer. ‘Het weer mag nu wel snel gaan bijtrekken.’

 

,,De mensen gaan gewoon nog veel te weinig de tuin in. Ze zien bij wijze van spreken de luizen nog niet lopen,” vertelt Albert van der Velden, van tuincentrum De Driesprong. ,,Dat is overal hetzelfde. Naast de economische situatie is het weer de grootste concurrent. Met zo’n maand draai je natuurlijk nooit de omzet van vorig jaar, toen maart juist een hele mooie maand was. Niemand heeft zin om met dit weer de tuin te beplanten.”

Bij Tuincentrum Rokkeveen is het niet anders, volgens eigenaar René Spaan. Naast de verkoop van planten leggen ze ook tuinen aan. ,,Januari en februari calculeer je in als lastige maanden. Met deze lange winter ben je dus al ruim een maand kwijt en die haal je nooit meer in dit jaar.”

Hovenier

Als tuincentra al een moeilijke maand hebben, hoe moet het dan zijn voor een hoveniersbedrijf? René van Vuurde van M. van der Spek Hoveniersbedrijf B.V. ondervindt nagenoeg dezelfde problemen. ,,Het is gewoon wat rustiger. Als het voorjaar wordt, willen mensen graag weer naar buiten en is er automatisch meer te doen voor ons. Wij zijn met ons werk gewoon altijd buiten en dus afhankelijk van het weer.”

Diversiteit loont, blijkt in deze tijd van het jaar. ,,Wij scoren bijvoorbeeld heel goed op barbecues en tuinmaterialen,” vertelt Van der Velden van tuincentrum De Driesprong. ,,Dat loopt echt goed. Verder moeten we het natuurlijk wel hebben van klanten over de vloer.”

Ook de hoveniers van Peter van Vuurde zitten niet stil. ,,Wij doen bijna alles in de buitenruimte. Zo leggen we de tuin aan van het Rijksmuseum, maar net zo goed gaan we bij mevrouw Janssen langs als zij een stoeptegel schuin heeft liggen. Daarom is de kou verder niet heel vervelend voor ons, het is niet dat we meteen grote verliezen lijden. Bovendien is het lekker dat er geen onkruid groeit en dat we niets hoeven te maaien, omdat er toch niets groeit.”

Voor Spaan van Tuincentrum Rokkeveen is het een lastige maand, maar hij ‘mag niet klagen’. ,,Ik heb volop werk, hoewel het weer nu wel snel mag gaan bijtrekken. Anders kost het op den duur je kop.”

Beter weer, een zonnetje en iets hogere temperaturen lijken eraan te komen. De drie heren hebben het vizier op scherp voor de lentetemperaturen. ,,Als je een zonnetje ziet, staat de tent gelijk vol,” vervolgt Van der Velden. ,,Dat zag je met Pasen. Het was meteen erg druk in de zaak.”

,,Het ergste komt misschien nog wel,” denkt Spaan. ,,Als de zon straks komt, dan knalt ‘ie er natuurlijk meteen uit. Dan wordt het een gekkenhuis en moet je misschien zelfs klanten afwijzen. Maar het moet wel snel gaan gebeuren.”

In AD: 003_hzv1qu_20130408_adn02_00_orig.pdf

Advertenties