Hovenier Van der Spek legt tuin van Rijksmuseum aan

Niet alleen het Rijksmuseum zelf is onder handen genomen, ook de tuin rondom het complex kreeg een hoognodige opknapbeurt. Die eer viel ten deel aan hoveniersbedrijf M. van der Spek uit Benthuizen. ,,Het is de bedoeling dat de tuin er over honderd jaar nog zo bij ligt.”

 

Dat het hoveniersbedrijf uit Benthuizen het project kreeg toegewezen, is een prestatie op zich. Vijftig andere bedrijven probeerden de Rijksgebouwendienst ervan te overtuigen dat zij de klus het best konden klaren. ,,We zijn er uiteraard heel trots op,” zegt projectleider Peter van Vuurde. ,,Je laat toch historie achter; het is de bedoeling dat deze tuin er over honderd jaar nog steeds zo bij ligt. Als we er straks niet meer zijn, hebben we wel iets achtergelaten.”

Het binnenhalen van de opdracht was één, de uitvoering ervan betekende een nieuwe uitdaging. Omdat het museum zelf volop werd verbouwd, was ook de tuin rondom een bouwput. ,,Mobiele toiletten, rijplaten en bouwketen. Het was één grote bouwplaats,” aldus Van Vuurde. ,,De grond was daardoor flink verslechterd. Zeven maanden lang zijn we constant met vijftien werknemers bezig geweest in de tuin, soms ook wel met 25 man. En het is echt uitzonderlijk als er zo veel mensen mee kijken. ”

Naast 150.000 bloembollen en 3 kilometer buxushagen zijn er ook historische speeltoestellen en trappen van natuursteen geplaatst. De tuin wordt, dankzij de hoveniers uit Benthuizen, van het Museumplein gescheiden door 55 lindes. Ook zijn er twee bomen van vijftien meter uit de oorspronkelijke museumtuin teruggekeerd. ,,Dat was echt een project binnen een project,” vertelt Van Vuurde. ,,Die vijftig jaar oude moerascipressen stonden tien jaar lang op een andere locatie in Amsterdam. Moet je je voorstellen hoe deze gigantische bomen door de smalle straten van de Amsterdamse binnenstad werden geloodst.”

De terugkeer van de bomen is kenmerkend voor de vernieuwde tuin. Het oorspronkelijke ontwerp uit 1885 van architect Pierre Cuypers is door het Utrechtse architectenbureau Copijn in een nieuw jasje gestoken. ,,Cuypers heeft het ooit ontworpen met veel coniferen zodat er gemakkelijk gesnoeid kon worden, maar eigenlijk zag de tuin er heel somber uit,” zegt Van Vuurde. ,,Nu is er veel meer bloei, er zijn veel vaste planten en bloemen. We hebben een uitgebreid beplantingsplan gemaakt zodat er heel het jaar door bloeiperiodes zijn.”

Hoewel het erom spande, is de tuin precies op tijd klaar. ,,Als de koningin komt, is het af,” zegt Van Vuurde. ,,Vorige week was er een bijeenkomst voor de mensen die hebben meegewerkt aan de renovatie van het museum. Vandaag is alleen voor de belangrijke mensen. Matthijs van Nieuwkerk. Zulke types.”

 

Advertenties