Ook AZ verspeelt zege in blessuretijd

ALKMAAR – Het Griekse PAOK Saloniki heeft AZ gisteren een kater bezorgd. In een evenwichtige wedstrijd kwam AZ op voorsprong, maar een doelpunt van Salpingidis in de slotseconde trok de stand gelijk. Na Ajax verspeelt dus wéér een Nederlandse club een Europese overwinning in blessuretijd.

De Alkmaarse formatie heeft een roerige week achter de rug. Na de glorieuze 2-1 overwinning op PSV van afgelopen zaterdag, volgde het onverwachtse ontslag van trainer Gertjan Verbeek op zondag. Ondanks de prima prestaties – een vierde plek in de eredivisie en een 1-0 zege op Maccabi Haifa in de Europa League – werd de Friese coach de laan uit gestuurd wegens een gebrek aan chemie met de spelersgroep.
AZ kon de rumoer gisteravond van zich af spelen in de clash met PAOK Saloniki. De formatie van Huub Stevens, die door een schorsing plaatsnam op de tribune, had net als de Alkmaarders de eerste zege in de poulefase al binnen. Zij versloegen Shaktar Karagandy met 2-1.
De goede lijn van de zege op PSV werd niet direct doorgetrokken. De eerste helft was saai, gelijkwaardig en leverde slechts bij vlagen aardige kansen op. Zo raakte PAOK-speler Alexandros Tziolis het aluminium, terwijl Aron Jóhansson van AZ had moeten scoren voor leeg doel. Het grootste amusement kwam van de tribune, waar de aanhang uit Thessaloniki zorgde voor een constante storm van geluid.
De voetballende storm ontstond pas na rust. AZ kwam flitsend uit de kleedkamer en Nemanja Gudelj en Roy Beerens verzuimden de Alkmaarders op voorsprong te zetten. Niet veel later kopte middenvelder Lucas namens PAOK Saloniki op de lat. Ook Aron Jóhansson raakte even later het houtwerk.
Toch leek AZ de rommelige week een prima sportief gevolg te geven. In de 82e minuut tikte verdediger Jeffrey Gouweleeuw de bal achter keeper Glykos, na een voorzet van invaller Willie Overtoom. Evenredig aan de wedstrijd van Ajax afgelopen woensdag, kon ook AZ de rust achterin niet bewaren. Geen sluwe val en strakke pingel van Mario Balotelli, maar een harde knal van Dimitris Salpingidis verschalkte Alvarado – tot groot genoegen van Huub Stevens en vervangend hoofdcoach Ton Lokhoff.
Na het jammerlijke, maar terechte gelijkspel van de Alkmaarders, die nu de koppositie in poule L delen met PAOK, gaat het vizier weer op de trainersvacature. Gisteravond, vlak voor de wedstrijd, maakte directeur algemene zaken Toon Gerbrands bekend dat de nieuwe trainer waarschijnlijk maandag wordt gepresenteerd. Fred Rutten is de grootste gegadigde voor de functie. Interim-trainer Martin Haar kan zich opmaken voor zijn volgende rol als assistent.

Advertenties