Vers bloed voor bluesscene

Programmeur John Zwetsloot van het De Koninck Bluesfestival Delft is er klaar voor. De line-up voor komend weekeinde kent jonge podiumbeesten als Boy Vielvoye van Sugar Boy & The Sinners.

Bluesmuziek wordt wel eens bestempeld als traag, als een muzieksoort voor puur de trouwe liefhebber en niet voor jongeren. Dat beeld is volgens John Zwetsloot (59), programmeur van het Bluesfestival Delft, achterhaald. ,,Dat is vaak een eerste gedachte binnen de horeca,” zo licht hij toe. ,,Ik vind dat bijzonder. Blues is namelijk zeer divers en voor een breed publiek. Je hebt harde bluesrock, maar ook semi-akoestische muziek. Blues is toegankelijk.”

Het programma van het grootste indoor bluesfestival in Delft bestaat dan ook uit enkele jongere artiesten. Zo zal Leif de Leeuw (18) met zijn band acte de présence geven. Deze gitarist timmert hard aan de weg en werd zelfs door de Amerikaanse blueslegende Joe Bonamassa bewierookt; Leif zou beter gitaar kunnen spelen op zijn veertiende levensjaar dan Bonamassa zelf op die leeftijd. De tiener won in 2009 de Sena Award voor beste gitarist.

Daarnaast speelt de twintigersband Sugar Boy & The Sinners. Zij werden in 2012 gekozen tot beste bluesband van Nederland door de Dutch Blues Foundation. Zanger Boy Vielvoye (23) zegt gecharmeerd te zijn van het Delftse Bluesfestival. ,,We zijn inmiddels met de band van de Verenigde Staten tot Italië geweest. Toch is dit één van de leukste bluesfestivals waar we tot nu toe hebben gespeeld. John zorgt telkens voor een kwalitatief hoogstaande programmering en de sfeer zit er altijd goed in.”

Populair
Vielvoye denkt dat blues in populariteit toeneemt onder jongeren. ,,De muziek komt recht vanuit het hart en dat spreekt publiek van mijn eigen generatie steeds meer aan. Zij zien na onze shows dat blues niet saai is, maar wel degelijk voor een heftig avondje uit kan zorgen.” Ook voor deze editie, op dertig Delftse horecalocaties, verwachten Zwetsloot en Vielvoye veel jongeren. ,,Delft kent veel studenten, die vermaken zich elk jaar prima,” vertelt Zwetsloot. Vielvoye vult hem aan: ,,De vorige jaren was er een leuke mix van de wat oudere, trouwe bluesliefhebbers en jongeren die benieuwd zijn naar de muziek.”

 

Advertenties