Column: Yaya Touré mag niet meer meedoen

Manchester City is kampioen van Engeland. Wéér geen titel voor Liverpool. Hoe erg we het Stevie G ook gunnen, u en ik hebben evenveel Premier League-bekers op onze naam als hij. ‘We must not fucking let it slip’, schreeuwde hij krachtig en geëmotioneerd naar zijn team na de knappe zege op Manchester City (3-2). Ironisch genoeg leidde een glijpartij van uitgerekend Gerrard een nederlaag tegen Chelsea in (2-0) en het wankelende Liverpool werd voorbij gestreefd door The Citizens. En dat komt met name door Yaya Touré.

De onzekerheid van Liverpool was niet de aanleiding voor het kampioenschap van Manchester City. Nee, dat was Yaya Touré. Hij maakte City kampioen met 20 doelpunten. Ter illustratie sloeg het oermens vorige week tegen Aston Villa (4-0) andermaal genadeloos toe. Puur op fysieke kracht en met immense passen hobbelde hij door de arme defensie van Villa heen, om vervolgens feilloos af te werken. En zo gaat het al een seizoen lang. Het is bijna niet meer leuk.

Yaya Touré is die veel te fanatieke lul de behanger van een buurman, die een partijtje voetbal met kinderen van 7 jaar oud meespeelt en vervolgens 8 keer scoort. Dan vraagt hij: ‘kunnen jullie niet beter?’, gevolgd door een valse, luide bulderlach. Het is verschrikkelijk. Hoe kan je lekker slapen als je weet dat je de volgende dag Yaya Touré moet verdedigen bij een corner? Wat wil je doen, zijn heup dekken? Bij Touré weet je het van tevoren al: verloren zaak. Begin er maar gewoon niet aan.

Misschien moeten we maar afspreken dat hij niet meer mee mag doen. De valsspeler. Wellicht is basketbal iets voor Yaya. Hij heeft het postuur. Als hij goed zijn best doet, verdient ‘ie in de NBA nog meer dan bij Manchester City.

Het Engelse kampioenschap volgend jaar? Het is je van harte gegund, Steven.

In de rubriek ‘FC Ongeregeld’ kijkt de sportredactie van AD.nl met een eigen blik naar opvallende momenten in de sportwereld.

http://www.ad.nl/ad/nl/6446/FC-Ongeregeld/article/detail/3651593/2014/05/13/Yaya-Toure-mag-niet-meer-meedoen.dhtml

Advertenties