Vrachtwagens 1:50 én 1:1 naast elkaar op Liers Tekno Event

Vrachtwagenliefhebbers en dagjesmensen komen zaterdag massaal naar de Coldenhovelaan in De Lier, waar het jaarlijkse Tekno Event wordt gehouden. Tekno, de Lierse fabrikant van miniatuurvrachtwagens, verwacht bezoekers van heinde en verre.

Eens per jaar pakt het bedrijf groots uit met een gratis evenement op het industrieterrein. Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur voor de negende keer. ,,Er komen jaarlijks 3500 tot 4000 mensen op af,” vertelt Robbert Verbeek (35) van Tekno. ,,Dagjesmensen, maar bovenal liefhebbers die speciaal hiervoor naar De Lier komen. Ze komen uit alle uithoeken van het land. Ook zien we kentekenplaten uit bijvoorbeeld Engeland en Zwitserland voorbijkomen. Tekno heeft een trouwe fanclub, die onderling contact houdt op internetfora. Het Tekno Event is ook een ontmoetingsplek voor die mensen.”

Uitrijden
Het evenement staat volledig in het teken van vrachtwagens. Een truckshow, modelbouwshow, loterij en een onderdelenverkoop zijn een greep uit de activiteiten. ,,Het hoogtepunt is het uitrijden van de vrachtwagens,” denkt Verbeek. ,,Ongeveer honderd exemplaren die we grotendeels ook als miniatuur hebben, zijn in het groot aanwezig en rijden om 17.00 uur allemaal van het terrein af.” Ook biedt het Tekno Event de mogelijkheid mee te rijden met een truck voor het goede doel, vertelt Verbeek. ,,De opbrengst gaat naar Stichting Leergeld Westland.”

,,Tekno is een oud en vrij exclusief merk,”legt Verbeek uit. “Mensen sparen onderdelen van de miniatuurvrachtwagens (schaal 1:50, red.) en willen een collectie opbouwen. Zij hebben er veel voor over om hier de trucks in het echt te zien, op het ware formaat. Het is een uitgelezen kans om veel soorten vrachtwagens te bewonderen. Niet alleen voor de spaarders, maar ook voor dagjesmensen.”

Het belangrijkste aspect van de schaalmodellen is de detaillering. ,,Eén model heeft zo’n 300 onderdelen,” weet Verbeek. ,,Al die losse stukjes worden geproduceerd naar exact voorbeeld van de trucks op normaal formaat. Dat betekent dat de echte autolak wordt toegepast. Daarom heeft Tekno een kleine oplage, maar dat maakt het uniek. Het is onze kracht.”

Advertenties