Salvador is eindelijk in zicht

Wim van der Burgh en Mark Mosterd zijn al ruim twee maanden in een oranje gespoten Opel Frontera op weg naar Brazilië. De Maaslanders doen mee aan de Oranje Trophy.

Team Euro Products, zoals het duo zich noemt, is nu bijna drie maanden, 25.000 kilometer en dertien landen verder. Een stoet van oranje voertuigen, onder de naam Oranje Trophy, begon op 27 maart in de Verenigde Staten aan de roadtrip.

,,We gaan van hoogtepunt naar hoogtepunt,” aldus Van der Burgh. ,,We begonnen in het prachtige en diverse Amerika, met als uitschieters New York, de Grand Canyon en San Francisco. Daarna reden we door Midden-Amerika, vlogen we van Panama naar Colombia en kwamen we langs de Machu Pichu in Peru en de Pantanal in Brazilië,” vertelt de 20-jarige Maaslander. ,,En het was ook mooi om Koningsdag te vieren op de Nederlandse ambassade in Guatemala.”

Sleepwagen
De reis heeft de avonturiers weinig problemen opgeleverd. Ook de Opel Frontera, bouwjaar 2000, houdt het goed. ,,Er zitten teams tussen die duizenden kilometers achterop een sleepwagen hebben gezeten,” zegt Van der Burgh. ,,Hopend en wachtend op dat ene onderdeel. Die zijn hier niet voor ieder merk gemakkelijk te verkrijgen, maar dat hoort er allemaal bij.”

Ook onderling is de band nog steeds goed, al geeft Van der Burgh toe dat ‘de gespreksstof wel eens opraakt’. ,,Maar zo leren we ook anderen kennen. De groep van ongeveer 50 mensen is behoorlijk hecht en we houden er zeker vrienden aan over. We rijden vaak hele dagen en dan trek je op met andere voertuigen. Samen maken we mooie, maar ook riskante avonturen mee. In Bolivia kwamen een paar teams vast te zitten in een grote staking, waardoor ze pas na 21.00 uur op hun bestemming terechtkwamen.”

Vandaag trapt Nederland af tegen Spanje. ,,De oranjekriebels spelen flink op,” geeft Van der Burgh toe. ,,Nu we door Brazilië rijden, weten mensen wat we komen doen: naar de Cup de Mundial. Vrijdag (vandaag, red.) komen we met een stoet van twintig wagens en elf motoren aan in Salvador, om vervolgens in colonne richting het stadion te gaan. Daarna rijden we door naar Rio de Janeiro om daar de tweede wedstrijd te bekijken en we sluiten af in São Paulo met Nederland-Chili. Ons verdere verblijf hangt af van de prestaties van Oranje; halen we het tot de finale, dan blijven we tot de finale.”

Of ‘we’ kans maken? Ja, denkt het duo. ,,Binnen de groep is er veel vertrouwen. We hebben sterke spelers en Louis van Gaal kan vast iets uit zijn hoge hoed toveren. En de Oranje Trophy is erbij, wat kan er nog misgaan?”

Advertenties