‘Rebellen bekennen in gesprekken neerhalen MH17’

 The New York Times heeft een audiobestand gepubliceerd met gesprekken tussen vermoedelijke separatisten in Oekraïne en Russische officieren. De conversaties zouden hebben plaatsgevonden vlak na het neerstorten van vlucht MH17, waarbij 298 mensen het leven lieten. Op basis van deze bron lijkt het neerhalen van de Boeing een pijnlijke vergissing. Gisteren werd al bekend dat Oekraïense rebellen mogelijk belden met Rusland over de vliegtuigcrash.

Het eerste gesprek tussen de vermoedelijke rebellen in de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk en de Russische officieren gaat over het neerhalen van de MH17. ‘We hebben dertig minuten geleden een vliegtuig neergeschoten. Het viel in brokken naar beneden in de buurt van de Petropavlovskaya-mijn.’ Op een gegeven moment dringt bij de rebellen het besef door dat er iets mis is. ‘Er zijn geen wapens, het was een burgervliegtuig. Ik zie persoonlijke bezittingen, medische spullen, handdoeken en toiletpapier,’ vertellen zij de Russische officieren.

Bij het derde telefoontje lijken alle betrokkenen te beseffen dat het absoluut een passagiersvliegtuig was. ‘Op tv zeggen ze dat het om een Oekraïens transportvliegtuig gaat, een AN-26. Maar er zit een logo van Malaysia Airlines op. Wat deed zo’n vliegtuig in dit gebied?’, vraagt een nog onbekende rebel zich hardop af. Aan de andere kant wordt ijskoud gereageerd. ‘Dat betekent dat er spionnen in het vliegtuig zaten. Ze hadden hier niet moeten vliegen, er is een oorlog gaande.’

De Oekraïense inlichtingendienst SBU, die het transcipt van de telefoongesprekken heeft vrijgegeven, denkt enkele mannen in het audiobestand te herkennen. Zo zou namens de separatisten commandant Igor Bezler hebben gesproken. Ook Vasili Geranin, kolonel bij de Russische militaire inlichtingendienst, zou in de gesprekken voorkomen.

De identiteiten en de authenticiteit van het audiobestand zijn niet officieel bevestigd.

‘Buk-raketsysteem gesmokkeld’
Het Buk-luchtdoelraketsysteem waarmee pro-Russische separatisten mogelijk vlucht MH17 uit de lucht hebben geschoten, zou in de nacht van vorige week donderdag op vrijdag naar Rusland zijn gesmokkeld. Dat meldde een adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken op Facebook, aldus de BBC in haar liveblog.

De pro-Russische separatisten hebben eerder Oekraïense militaire vliegtuigen neergehaald, maar zeggen dat ze geen raketten hebben om vliegtuigen op 10 kilometer hoogte neer te schieten. Op die hoogte zou het toestel van Malaysia Airlines hebben gevlogen, toen het contact ermee verloren ging.

http://www.ad.nl/ad/nl/31544/Neergeschoten-Boeing-777/article/detail/3691643/2014/07/18/Rebellen-bekennen-neerhalen-MH17-in-uitgelekte-audio.dhtml

Advertenties