Raketten tijdens droomcruise

 

De familie Moen boekte een zonnige cruise op de Middellandse Zee. Vanuit Antalya zou het reusachtige cruiseschip AIDA Diva op 4 juli met zijn 2700 passagiers naar het Egyptische Caïro varen, maar door een negatief reisadvies werd de koers gewijzigd. Ashdod in Israël werd de nieuwe bestemming. Een havenplaats ten noorden van de Gazastrook.

“Niet al te goed, maar oké,” vertelt Raoul Moen. Met zijn moeder Jacqueline, vader Frans en broer Claudio maakte hij die bewuste dag een rit van zes uur door Jeruzalem, Tel Aviv en Jaffa, om vervolgens naar het Zuid-Israëlische Ashdod terug te keren en de cruise voort te zetten. Om 8 uur ’s avonds zou het schip de haven verlaten.

Passagiers verzamelden zich op het buitendek om het vertrek te aanschouwen. Plots vulde de hemel zich met ‘rode dingen’, zoals Raoul het omschrijft. “Ik had geen idee wat er gebeurde,” vertelt de 18-jarige Naaldwijker. “Overal hoorde je het luchtalarm en knallen. Mijn broertje zei gelijk: filmen! Iedereen dacht in eerste instantie dat het een vuurwerkshow was.”

Schrikken
Niets was minder waar. Terwijl passagiers dekking zochten in het schip, bleef Raoul nog enkele tellen filmen. Maar ook hij ging daarna snel naar binnen. Na ongeveer vijf minuten hoorden de passagiers van kapitein Thomas Alt via de intercom van het schip dat maar liefst zes raketten vanuit de Gazastrook waren gericht op het cruiseschip. “Dat was enorm schrikken,” zegt Raoul. “Die rode dingen in de lucht bleken raketten van het afweersysteem te zijn die de Hamas-raketten in de lucht onschadelijk moesten maken. Boven ons werden gewoon raketten ontmanteld door Israël. De stukjes – zo groot als schelpen – vielen meteen na de aanval op het schip.”

De AIDA Diva verliet daarop met hoge snelheid de haven van Ashdod. Het personeel van het cruiseschip ging massaal op jacht naar stukjes van de raketten om ze op te ruimen. Raoul en zijn broertje Claudio waren er als de kippen bij om wat deeltjes op te rapen als aandenken aan de bizarre avond.

Volgens Raoul kreeg na deze angstige gebeurtenis iedere hut 5 euro onkostenvergoeding voor communicatie, om zo vrienden en familie in het buitenland te laten weten wat er was gebeurd en dat het goed met ze ging. “Uiteindelijk heeft iedereen kunnen genieten van de trip, maar wel met het gevoel dat dit wel eens de laatste trip had kunnen zijn.”

De beelden die de jonge Naaldwijker maakte van de raketaanval op zijn cruiseschip plaatste hij via YouTube op internet. “Mijn filmpje is later opgepikt door het populaire videoplatform LiveLeak. Dat maakt me wel trots,” zegt Raoul.

Chaos
Thuis in Naaldwijk, zo’n twee weken later, is de schrik nog niet verdwenen. “Je weet dat het chaos is in die regio, maar dat het precies op die dag fout gaat… Er is écht iets gebeurd. Israël heeft ons leven gered – er hadden 2700 doden of gewonden kunnen vallen. Echt, het land Israël is onwijs mooi en ze hebben in deze goed geopereerd, maar die regio ga ik voorlopig wel even uit de weg.”

Wat voor de familie Moen uit Naaldwijk een droomreis op een Duits cruiseschip moest worden, werd even een bijzonder angstige trip. Zes raketten van Hamas stonden vanuit de Gazastrook op ze gericht.

Advertenties