Van Muiswinkel: Fabrikanten crickethelm moeten om tafel

Net als de complete internationale cricketwereld is cabaretier en fervent cricketer Erik van Muiswinkel geschrokken door het overlijden van Phillip Hughes (25). De batsman, die voor South Australia speelde, kreeg een bal in zijn gezicht. Hij is niet meer bij bewustzijn geweest en overleed vandaag in een ziekenhuis in Sydney. Zelf kent Van Muiswinkel het klappen van de zweep: hij lag meermalen in het ziekenhuis na een potje cricket. Hij pleit ervoor dat helmfabrikanten om de tafel gaan voor betere gezichtsbescherming.

Australië is in diepe rouw na het overlijden van international Hughes, die 26 wedstrijden in de nationale ploeg speelde. Ondanks dat hij een helm droeg, kon hij de bal van Sean Abbott niet ontwijken. Hij wankelde even en viel daarna bewusteloos voorover.Van Muiswinkel herkent de gevaarlijke situaties die zich voordoen in het cricket. ,,Ik ben zelf vaak bang geweest, heb meerdere keren in het ziekenhuis gelegen in mijn jongste cricketjaren. Ook heb ik een jongen voor m’n neus zien omvallen nadat een bal op zijn voorhoofd terecht was gekomen. Dan is het ‘even ijs erop en vragen hoe veel vingers je opsteekt’. De bal is net zo hard als een honkbal én heeft een naad. Als je die op je neus krijgt… Maar Hughes heeft gewoon ontzettend veel pech gehad. Die rauwe Australiërs krijg je namelijk niet zomaar omver.”

Batten
Eind jaren ’70 ontstond de discussie of de batsman een helm moet dragen tijdens zijn spel. Dat kreeg vorm toen Pim van der Vegt van HBS met een zelfgemaakte helm kwam. Overal kreeg hij de lachers op zijn hand. ,,Maar 10 jaar later liep iedereen ermee,” zegt de cabaretier.

,,De stijl van batten speelt een grote rol,” aldus Van Muiswinkel. ,,In principe kun je het risico om een bal op je hoofd te krijgen zo goed als uitbannen, maar als je bijvoorbeeld dwars links slaat, loop je kans om de bal in je gezicht te krijgen.”

Het ongeval wierp in de cricketwereld de vraag op of er iets aan de regels of het materiaal moet worden veranderd. Hughes droeg een helm, maar de bal kwam op een onbeschermd gedeelte terecht en raakte hem achter zijn linkeroor. Er zijn bowlers die met een snelheid van 130 à 140 kilometer per uur gooien. Het record staat op naam van de Pakistaan Shoaib Akthar die bij het WK van 2003 een bal van 161,3 km gooide.

,,Fabrikanten zullen met elkaar om de tafel moeten. Een verandering van de regels is geen optie. Het is tevens niet de eerste cricketer die overlijdt,” aldus Van Muiswinkel. In 2013 waren er zelfs twee dodelijke gevallen: een Zuid-Afrikaan werd ook op zijn hoofd geraakt en een Pakistaan op zijn borst.

Helm
De cabaretier speelt zelf met enige regelmaat een potje cricket met het derde elftal van zijn club, maar ziet daar geregeld een batsman zonder helm. Levensgevaarlijk, of kan dat op het niveau waarop hij speelt? ,,Het is alleen de oude stempel die dat doet, want kinderen zijn verplicht een helm te dragen. Het zijn vaak de cricketers die zeggen het altijd zo te hebben gedaan. Een helm belemmert je gehoor en zicht en ’s zomers is het bloedheet. Maar eigenlijk moet gewoon iedereen zo’n ding dragen, je ziet wat voor verschrikkelijke dingen er kunnen gebeuren.”

(In samenwerking met Hans Klippus)

http://www.ad.nl/ad/nl/1021/Meer-sport/article/detail/3799563/2014/11/27/Van-Muiswinkel-Fabrikanten-crickethelm-moeten-om-tafel.dhtml

Advertenties