Vooroordelen in het voetbal

Na 11,5 jaar amateurvoetbal – gedeeltelijk op behoorlijk, gedeeltelijk op lager niveau – heb ik een hele rits vooroordelen over clubs uit de regio opgebouwd. Maasdijk-uit? Dan springen ze vast regelrecht van de tractor, zo het veld op. Ah, een potje tegen KMD? Lekker, tegen de afdankertjes van VELO.

Vooroordelen: daar kan ik oprecht van genieten. Feyenoord, de club van havenarbeiders en kei-hard werken. Snot voor de ogen, haren door de war. Is het dan niet prachtig als er plotseling een bloedmooie Italiaan met de naam Graziano in de spits staat? Graziano, met zo’n naam sta je al 1-0 voor. Technisch verfijnd, linksbenig, rechtsbenig, zet geen stap te veel én schiet er even 50 binnen in twee seizoenen.

Vrouwelijke fans smolten van Pellè. Dat was even wennen, want van József Kiprich en Dirk Kuijt gingen alleen de voetbalharten sneller kloppen.

Of bij Ajax, waar alles met buitenkantje voet gaat. De Godenzonen. De club waar elke ‘nummer 10’ de regisseur van het elftal is, waar Jari Litmanen de norm is. De beste club van Nederland. Is het dan niet schitterend om Kolbeinn Sigthórsson in de spits te hebben? Heeft de kop en de bouw van een houthakker -en zo speelt ‘ie eigenlijk ook.

De stylist tussen de havenarbeiders en de houthakker tussen de Godenzonen.

Dergelijke vooroordelen heb je net zo goed in de regio. Die zijn voor iedereen anders, maar na 11,5 jaar voetbal bij vv Naaldwijk heb ik voor mezelf een aanzienlijke lijst opgebouwd. (Neem het niet persoonlijk.)

Quintus? Winnen altijd de derde helft, maar hebben veel moeite met de eerste en de tweede.
VELO? Da’s Den Haag. Uitwedstrijden: altijd lastig. Vervelende jongens.
KMD? Afdankertjes van VELO. Gegarandeerd 3 punten.
SV Honselersdijk? Kerstrad! Stelt verder niets voor.
Westlandia? Daar hebben we een gezonde hekel aan. Zijn ook iets te goed.
’s-Gravenzande? Tuig. En het is niet leuk om tegen het 17e (!) seniorenelftal te spelen.
HVC’10? Da’s Rotterdam. De nieuwe kantine en kleedkamers zijn mooier dan het spel.
Monster? Veel te lomp om te voetballen. Stalen noppen doen pijn.
Maasdijk? Spelen verplicht met grond tussen de nagels.
Verburch? Lekker bij dweilen houden.

*Willekeurige club uit Rotterdam, Den Haag of omstreken*? Dat wordt vast weer ruzie.

Nu speel ik zelf bij vv Naaldwijk en, als ik een gokje mag doen, vinden de meeste Westlandse voetballers dat ze bij Naaldwijk ‘lange-halen-gauw-thuis-voetbal’ spelen. En dat hun gebrek aan techniek iets te vaak wordt gecompenseerd met harde tackles. Bedoeld op de bal, maar gewoon wat te traag. (Als speler van vv Naaldwijk 5 kan ik me daar iets bij voorstellen.)

Het mooie van vooroordelen is dat het helemaal niet waar is. Zoals Feyenoorders geen hardwerkende havenarbeiders zijn en Ajacieden niet zo verfijnd zijn als Jari, zo is een Monstenaar niet te lomp en een Westlandiaan niet altijd beter. Gelukkig hebben jullie Westlandse voetballers dat vaak genoeg bewezen.

Aanstaande zaterdag spelen we met Naaldwijk 5 tegen CION in Vlaardingen. Dat wordt vast weer ruzie…

http://sanderrens.wix.com/westlandsvoetbal#!Column-Vooroordelen-in-het-voetbal/ccrb/47ACF100-D262-47BA-AAF1-7E430DC4882E

Advertenties