Vluchteling Mohammed (13) verrast door Arjen Robben

Mohammed (13) en zijn familie sloegen in oktober op de vlucht voor de aanvallen van Islamitische Staat (IS) op de Syrische stad Kobani. Het toeval wilde dat hij de directrice van Stichting Vluchteling, Tineke Ceelen (51), tegen het lijf liep rond de Turkse grens. Toen het welbespraakte mannetje hoorde dat Ceelen een Nederlandse was, was hij door het dolle heen. ,,Oh! Ik ben fan van Arjen Robben!” Vandaag kwam zijn droom uit: de stichting bracht de jongen onder meer een T-shirt en een videoboodschap van de aanvaller van Bayern München.

,,Het is zo’n aandoenlijke jongen,” vertelt Ceelen aan het AD. ,,Eind oktober spraken wij met Koerden en yezidi’s die over de Turkse grens kwamen. We stonden in een opslagruimte waar opgehaalde spullen werden verdeeld onder de aanwezigen en uit het niets stond er een klein jongetje met een piepstem. ,,Are you Russian,” vroeg hij. Heel grappig.”

Ceelen en haar crew raakten aan de praat met Mohammed, die een behoorlijk woordje Engels sprak. Hij vertelde dat hij was gevlucht uit Kobani en dat zijn school was gebombardeerd. Hij woont tijdelijk in Birecik en hij liet zijn huis zien aan de stichting. ,,Het zag er redelijk goed uit,” vertelt Ceelen. ,,Alleen hij had slechts een matras in zijn kamer. Al zijn spullen lagen nog in Kobani.”

Toen het bezoek bijna was vertrokken uit Birecik, vroeg Mohammed zich ineens af waar Ceelen en haar collega’s nu daadwerkelijk vandaan komen. ,,Uit Nederland, zeiden we dus,” aldus de directrice. ,,En hij riep meteen dat ‘ie fan is van Arjen Robben. Toen ik in mijn hotelkamer kwam, dacht ik: dit moet te doen zijn.”

Rooijakkers
Op Twitter deed ze een oproep om in contact te komen met Arjen Robben. Uiteindelijk werd ze uit de brand geholpen door Art Rooijakkers, die zich inzet voor de Stichting Vluchteling. Hij kent de vader van de stervoetballer. De presentator, die in lering is bij de stichting om zo veel mogelijk over vluchtelingen te weten te komen, trok eropuit om ervaring op te doen én om de droom van Mohammed te verwezenlijken.

Rooijakkers en een persvoorlichter van de stichting trokken naar München en kregen een T-shirt, bal, pet, handtekeningen en een videoboodschap van Robben overhandigd. De weg vervolgde zich naar Birecik, waar Mohammed in een ziekenhuis bleek te liggen met longklachten. Het bezoek van Rooijakkers en een handvol Bayern München-accessoires maakten de dag van het gevluchte jongetje helemaal goed. ,,Het schijnt dat het geluk van zijn gezicht was af te lezen,” sluit Ceelen het hartverwarmende verhaal af.

http://www.ad.nl/ad/nl/1017/Buitenlands-voetbal/article/detail/3845266/2015/02/05/Vluchteling-Mohammed-13-verrast-door-Arjen-Robben.dhtml
Advertenties