Hoe AS Monaco status als koopclub al snel verloor

Monaco leek in de zomer van 2013 het nieuwste voetbalparadijs in opkomst. Onder de bezielende leiding van de steenrijke Rus Dmitry Rybolovlev trok AS Monaco de een na de andere sterspeler aan om de club terug naar de top te brengen. James Rodriguez en João Moutinho werden gezamenlijk voor 70 miljoen euro opgepikt bij FC Porto, Falcao werd voor zo’n 57 miljoen euro gekocht van Atlético Madrid. Anderhalf jaar later ziet de wereld er totaal anders uit: James en Falcao zijn alweer weg en de club heeft een andere koers ingeslagen.

Rybolovlev zag in Monaco dé plek om zijn droom te verwezenlijken. Hoewel de ploeg in december 2011 op de laatste plek in de Ligue 2 – de tweede Franse divisie – staat, ziet de Rus perspectief. Met een flinke zak geld neemt hij de club over. Monaco, met zijn hoge veiligheid en lage belastingen, zou de nieuwe, luxueuze bestemming zijn voor topvoetballers.

In mei 2013 wordt Monaco kampioen in de Ligue 2 en lijkt de club rijp om ook de Ligue 1 over te nemen. Falcao, James Rodriguez en João Moutinho worden aangetrokken en worden uithangborden van de ploeg. Andere grote namen doen de ronde. Met Cristiano Ronaldo wordt gesproken, weet Daily Mail, en ook hengelt de club naar de diensten van Wayne Rooney en Rio Ferdinand.

Monaco eindigt in het seizoen 2013/2014 op de tweede plek achter Paris Saint-Germain, maar dan slaat het noodlot toe. Voorzitter Rybolovlev is het lijdend voorwerp in de duurste echtscheiding ooit – hij moet 3.286.444.124 euro en 38 cent afstaan aan zijn ex-echtgenote. Ook wordt Monaco teruggeroepen door de Financial Fairplay-regels van de UEFA en moet de club tientallen miljoenen betalen aan de Franse voetbalbond ter compensatie voor het voordeel dat de club heeft aan de belastingvrije status.

Koers
Monaco slaat, deels noodgedwongen, een andere weg in. Falcao vertrekt op huurbasis naar Manchester United, James Rodriguez maakt een miljoenentransfer naar Real Madrid. Fans zijn teleurgesteld, want hoe reëel zijn de ongewijzigde ambities van de club als er spelers van dit formaat ontbreken? ,,Om dit project te starten, waren grote investeringen nodig,” zeg Rybolevlovs rechterhand Vadim Vasilyev tegen Daily Mail. ,,Maar na de zomer van 2013 hebben we gezegd: geen grote investeringen meer.”

De geroemde jeugdopleiding, waar onder anderen David Trezeguet, Lilian Thuram en Thierry Henry hun eerste stappen zetten, wordt opnieuw een speerpunt. Zo is de selectie van trainer Leonardo Jardim de jongste van de overgebleven teams in de Champions League (gemiddeld 23,9 jaar oud), ondanks de aanwezigheid van Ricardo Carvalho (36) en Dimitar Berbatov (34).

Ook leunt de club op de omgeving. Zo wordt ‘ASM’ in het clublogo vervangen door ‘AS Monaco FC’ en de teamfoto wordt genomen in het Opera de Monte Carlo. ,,Monaco is een wereldwijd merk, dat is ons voordeel. De club is historisch en onze ambitie is altijd geweest om de club haar identiteit terug te geven. We zijn uniek,” aldus Vasilyev.

Arsenal
Wie had in de zomer van 2013 durven voorspellen dat het Monaco van de steenrijke Rybolovlev met de stervoetballers Falcao en James Rodriguez zo’n anderhalf jaar later alweer zó veranderd zou zijn? De club staat momenteel vierde in de Ligue 1 en treft vanavond – zij het zwaar gehavend – Arsenal in de achtste finales van de Champions League. Het Arsenal van Arsène Wenger, die van 1987 tot 1994 trainer was bij de Monegasken. Een terugkeer van de succestrainer is niet aan de orde, verzekert Vasilyev. Monaco aast namelijk op trainers die zich nog moeten bewijzen. ,,Onze inzichten zijn veranderd, we kiezen niet voor gearriveerde namen en deze weg houden we aan.”

http://www.ad.nl/ad/nl/1017/Buitenlands-voetbal/article/detail/3872444/2015/02/25/Hoe-AS-Monaco-status-als-koopclub-al-snel-verloor.dhtml

Advertenties