‘Felgele Aziaat is racistisch’

Apple komt binnen enkele maanden met multiculturele smileys en meerkleurige duimpjes. Daarmee geeft het bedrijf gehoor aan een groep gebruikers die het huidige, vooral blanke aanbod racistisch vind. Maar de nieuwe, felgele huidskleur van de Aziaat bevalt ook niet iedereen.

Tegenover ABC News zei een woordvoerder gisteren dat Apple ‘veel geeft om diversiteit en werkt aan een update die representatief is voor ons allen’.

Twee verschillende muizen en een lachende drol. Het huidige aanbod van ruim 800 emoji’s is behoorlijk divers, maar wat etniciteiten betreft laat het te wensen over. Slechts twee emoticons vertegenwoordigen getinte mensen: een donkere man met een tulband en een Aziaat. Niet bepaald representatief en dat schoot een aantal gebruikers in het verkeerde keelgat.

Miley Cyrus
In 2012 deed zangeres Miley Cyrus op Twitter een oproep tot een update van de etniciteit van het emoji-aanbod. MTV pakte de klaagzang op en kreeg al snel reactie van Katie Cotton, toenmalig communicatiehoofd bij Apple.

,,Onze emoji-karakters zijn gebaseerd op de Unicode-standaard, die nodig is om de emoticons op meerdere platforms goed weer te geven. Er is meer behoefte aan diversiteit en we werken nauw samen met het Unicode Consortium voor een update.”

Gisteren presenteerde Apple de plannen voor een update van het besturingssysteem. De uitbreiding van het emoji-aanbod met ruim 300 emoticons is een van de speerpunten. Behalve meerdere huidskleuren, de emoji’s komen in zes kleuren, is ook het aantal familiesamenstellingen uitgebreid, zoals twee mannen met een kind.

Ontevreden
Op sociale media tonen met name Aziaten zich ontevreden over de update. ,,Wie heeft er nou een felgele huidskleur? Wat houdt dat eigenlijk in? Geelzucht? Felgele emoji’s voor Aziaten is racistisch genoeg, Apple,” schrijft ene Nitish Murthy.

Het vermeende racisme wordt door Unicode – een non-profitorganisatie die beslist over het toevoegen van de emoji’s – weerlegd. Het gele gezicht zou niets met Aziaten, of überhaupt met etniciteiten te maken hebben. Voordat grootmachten als Apple, Microsoft en Google aan de haal gingen met de emoji, waren gele emoticons al in gebruik in Japan, waar de emoji is ontstaan.

De kleur geel wordt door Unicode als ‘etnisch neutraal’ beschouwd en een gele emoji zou iedereen moeten kunnen gebruiken om zijn gevoelens te uiten. Die boodschap is nog alles behalve helder, want op sociale media vraagt menigeen zich af waarom de Aziaat zo geel is.

http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3873151/2015/02/25/Getinte-emoji-s-van-Apple-is-de-gele-Aziaat-racistisch.dhtml

Het landelijke @ad_nl halen blijft een kusje op het ego van een internetjourno

Een foto die is geplaatst door Tim Reedijk (@timreedijk) op 26 Feb 2015 om 8:40 PST

 

Advertenties