Griekse achterban minder lovend over plannen Tsipras

De bezuinigingsplannen die de Griekse regering maandag presenteerde, zijn positief ontvangen door de zogenaamde ‘trojka’ van schuldeisers: de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ook de aandelenbeurzen zijn zeer optimistisch. In eigen land zijn de commentaren wat minder lovend. Zowel in de Griekse media als in de partij van premier Alexis Tsipras overheerste dinsdag de kritiek.

,,Tsipras moet nu eerst ons volk uitleggen waarom we gefaald hebben in de onderhandelingen”, zei bijvoorbeeld zijn prominente partijgenoot Alexis Mitropoulos, de vicevoorzitter van het parlement. ,,Ik geloof dat deze maatregelen niet in lijn zijn met de principes van links.”

Ook de kleine coalitiegenoot van Tsipras’ linkse blok Syriza, de Onafhankelijke Grieken, is niet tevreden. ,,De regering is in een val getrapt”, constateerde parlementslid Pavlos Haikalis.

Het is dan ook maar de vraag of een meerderheid van het Griekse parlement akkoord gaat met de voorstellen van Tsipras, als hij een akkoord bereikt met de Europese schuldeisers. Als het parlement daar niet achter staat, zal hij vermoedelijk nieuwe verkiezingen of een referendum uitschrijven om goedkeuring van kiezers te vragen. Dan zou de onzekerheid voor de Grieken nog langer duren.

De krant Kathimerini vroeg zich af hoe de minister-president het parlement gaat uitleggen waarom de bezuinigingsplannen die hij aan de geldschieters heeft voorgelegd ‘zo afwijken van zijn verkiezingsbeloften’. Tsipras werd immers gekozen vanwege zijn belofte een einde te maken aan door Europa opgelegde bezuinigingswoede.

Maatregelen
Nu heeft Tsipras toch voorgesteld om de pensioenleeftijd stap voor stap te verhogen naar 67 jaar. Ook wil hij de btw verhogen, meer belasting innen op winst van meer dan 500.000 euro en minder uitgeven aan defensie. Alles bij elkaar denkt Tsipras 7,9 miljard euro uit te kunnen sparen.

Europese experts berekenen de voorstellen nu door. Daar is het wachten op, voordat er een definitief akkoord kan worden gesloten. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, bevestigde maandag dat de Eurogroep tot woensdag de tijd heeft om een akkoord te bereiken met de Grieken. Donderdag is er een Europese Top.

(In samenwerking met Karlijn van Houwelingen)

http://www.ad.nl/ad/nl/34040/Griekenland/article/detail/4086695/2015/06/23/Griekse-achterban-minder-lovend-over-plannen-Tsipras.dhtml

Advertenties