Dijkleger vindt vijftien scheuren in Utrechtse polder

Het dijkleger van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft donderdag op vijftien plekken in het Utrechtse poldergebied droogtescheuren in de dijken ontdekt. Eén plek is inmiddels nader onder de loep genomen; de andere plaatsen worden maandag extra gecontroleerd. Voor wie vreest voor een kadebreuk als in 2003 in Wilnis – de scheuren leveren geen acute problemen op. ,,We hebben geen enkele aanwijzing dat een dijk doorbreekt, het is puur preventief”, licht HDSR-woordvoerder Jur Bulthuis toe.

De scheuren zijn ontstaan door de huidige droogte die maar eens in de twintig jaar voorkomt. Voorlopig komt daar geen verandering in. ,,Persoonlijk vind ik de droogte niet zo erg”, zegt Bulthuis lachend, ,,maar voor de dijken blijft het vervelend. De klei droogt uit en we moeten scheuren – zeker dwarsscheuren – voorkomen. We willen niet dat er water door de dijken glipt.”

De vergelijking met Wilnis is snel gemaakt. Toen bezweek een gedeelte van de ringdijk van de Polder Groot-Mijdrecht. De kade werd als het ware weggedreven. Ook die situatie ontstond door hitte en droogte. Volgens de voorlichter hoeven we ons daar geen zorgen over te maken. ,,Deze dijken zijn totaal ander types dan die in Wilnis. Het is niet acuut en er is geen sprake van een doorbraak van de dijk.”

Experts
Toch besloot het zogenaamde dijkleger – kantoormensen gespecialiseerd in dijkinspectie – dat experts op vijftien plekken in het Utrechtse poldergebied een kijkje moesten nemen. Na de vorige inspectie was een spoedreparatie nodig aan een dijk langs de Dubbele Wiericke. Volgens de Unie van Waterschappen zijn tot nu toe op drie plekken in het poldergebied in het westen van het land met spoed droogtescheuren aangepakt.

Zolang het droog is, besproeit het HDSR de dijken met water. Elke week krijgen de dijken 14 millimeter water. Dat werkt goed, aldus het schap, want de toestand van de dijken is de afgelopen twee weken niet erg verslechterd. Het schap blijft daarom voorlopig driemaal per week beregenen. Als de droogte aanhoudt, bestaat de kans dat het schap de besproeiing intensiveert. Bulthuis: ,,Door de regen te simuleren wordt het proces van droogte vertraagd.”

Het dijkleger gaat begin augustus opnieuw op pad.

http://www.ad.nl/ad/nl/1039/Utrecht/article/detail/4107190/2015/07/24/Dijkleger-vindt-vijftien-scheuren-in-Utrechtse-polder.dhtml

Advertenties