Sein ‘brand meester’ na vuurzee scholencomplex Rijswijk

Bij de zeer grote brand in Rijswijk bij Den Haag is het sein ‘brand meester’ afgegeven. Vrijdagochtend ging een pand waarin twee basisscholen zitten in vlammen op. Het gaat om ’t Prisma en de Godfried Bomansschool aan de Willem van Rijswijckstraat, die middenin een woonwijk staan.  De brand was uitslaand en ging gepaard met veel rook. Volgens Ivan Trouwborst, directeur van de J.H. Snijdersschool die ook zeven lokalen heeft in het pand, zijn circa 500 leerlingen serieus gedupeerd door de brand.

De vlammen kwamen voornamelijk uit ’t Prisma en die school kan als verloren worden beschouwd. De brand werd alleen van buitenaf geblust omdat er binnen een dikke, hete rook heerste. De brandweer vond het te risicovol om naar binnen te gaan. Omdat niemand zich in de school bevond, ging het alleen om verloren materie. Rond 10.30 uur werd het sein ‘brand meester’ afgegeven; het nablussen zal nog enige tijd in beslag nemen.

Brokken asbest zijn op het schoolplein terechtgekomen, aldus de brandweer. Buiten het schoolplein is nog geen asbest gevonden. Enkele omwonenden zijn geëvacueerd en worden tijdelijk ergens anders opgevangen. Iemand van de brandweer is lichtgewond geraakt.

Trouwborst zegt al zeker te weten dat drie van de zeven lokalen van de J.H. Snijdersschool zijn afgebrand. ,,Alles bij elkaar kunnen circa 500 leerlingen over vier weken, als de zomervakantie voorbij is, niet hier naar school.”

Lint
Door het vrijkomende asbest adviseerde een politieman omstanders om ruim afstand te houden. Een steeds groter deel van de wijk werd om die reden door de politie afgezet met linten.

De grote brand wekte veel interesse van nieuwsgierige mensen. De brandweer wilde dat omwonenden deuren en ramen gesloten houden. De rook waaide voornamelijk in de richting van de Burgemeester Elsenlaan en was in de hele regio zichtbaar.

Knal
Omwonenden hoorden rond 05.30 uur een harde knal. De eerste melding van de brand was rond 06.00 uur. Saillant detail is dat de Rijswijkse brandweerkazerne pal achter de school staat. Troepen uit de hele regio waren aan het werk om de brand onder controle te krijgen.

Over de oorzaak van de brand is nog is nog niets bekend. Dave Wijsman, facilitair manager van de Laurentius Stichting waar de Godfried Bomansschool onder valt, weet dat er officieel nog niets bekend is over het toedoen van de brand. ,,Maar dit is geen gevalletje kortsluiting”, bromt hij. ,,De brand begon waarschijnlijk in een fietsenstalling.”

Ook de directrice van die school, Karin van den Berg, vreest voor brandstichting. ,,We hebben hier veel last van hangjongeren.”

Vrijdagmiddag wordt overleg gepleegd over de nasleep van de grote brand.

(In samenwerking met Angelique Mulders)

http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4107058/2015/07/24/Sein-brand-meester-na-vuurzee-scholencomplex-Rijswijk.dhtml

Advertenties