Rode gloed is zeevonk, advies om uit zee te blijven

De rode gloed aan de kust van Scheveningen en Wassenaar is zeevonk, blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat. Mensen krijgen het advies om niet de Noordzee in te gaan. Het zwemverbod blijft voorlopig actief voor de stranden van Scheveningen en Katwijk, meldt woordvoerder Martijn Peters van Reddingsbrigade Nederland. Het water in Wassenaar is inmiddels weer vrijgegeven.

De algensoort zeevonk kan zorgen voor ‘irritaties aan de huid en luchtwegen’, zegt Peters. ,,Wij adviseren daarom om niet de zee in te gaan. Omdat pas net bekend is dat het om zeevonk gaat, hebben we nog geen zicht op hoe lang we de rode vlag hijsen in Scheveningen en Katwijk.”

De stranden kunnen gewoon worden bezocht en strandgangers in Scheveningen laten zich niet uit zee houden door de zeevonk. Veel mensen, onder wie veel buitenlandse toeristen, gaan gewoon het water in ondanks waarschuwingen van de reddingsbrigade. Auto’s van de brigade rijden over het strand met borden met daarop de boodschap ‘zee gevaarlijk’.

Het aantal zwemmers is volgens de dienstdoende operationeel commandant van de brigade wel beduidend lager dan normaal. Mensen die klachten krijgen van de zeevonk wordt geadviseerd onder de douche te stappen.

Zwemverbod
De zeevonk is aangetroffen in Scheveningen en Wassenaar; in Katwijk is nog geen duidelijkheid. Daar blijft het zwemverbod in werking tot nadere informatie van Rijkswaterstaat.

De kustwateren van de provincie Noord-Holland blijven vooralsnog gevrijwaard van zeevonk. Mensen kunnen gewoon zwemmen bij Zandvoort, Castricum en Bergen aan Zee. ,,De waarschuwing in Castricum werd tegen 11.00 uur weer ingetrokken”, aldus Peters.

De Reddingsbrigade benadrukt dat ze ‘geen bevoegdheden’ heeft ter handhaving van het zwemverbod. Rijkswaterstaat adviseert gemeenten en provincies, die een verbod kunnen instellen. De Reddingsbrigade adviseert en ondersteunt.

Onderzoek

Rijkswaterstaat heeft de hele nacht doorgewerkt om te onderzoeken wat precies de rode gloed heeft veroorzaakt die zondag in zee was te zien voor de kust van Scheveningen, Wassenaar en Katwijk. Zondag mochten de bezoekers van de stranden de zee niet in vanwege de gloed, die aan het strand van Wassenaar werd ontdekt. Op de posten van de reddingsbrigade werd de rode vlag gehesen.

De kustwacht voert maandag nog een verkenningsvlucht uit, om te kijken in hoeverre de zeevonk nog zichtbaar is. Rijkswaterstaat zal in de loop van de dag het water opnieuw onderzoeken.

Drukte
Mensen die maandagmiddag met de auto onderweg zijn naar Zandvoort, komen eerst in een flinke file voordat ze bij het strand zijn. De vertraging is ruim een half uur door files op de verschillende toegangswegen, meldt de ANWB. De wegen naar de stranden in Zeeland lopen met het mooie weerook goed vol. Vooral op de A59 staan files. Op weg naar de stranden in Noord-Holland is het ook druk. Rond Haarlem (N205/201) en bij Castricum (Zeeweg/N513) is het druk, meldden de verkeersdiensten.

Op de stranden van Rockanje en Hoek van Holland is het ‘al enorm druk‘, zegt André van der Zanden van de Strandwacht. ,,Iedereen komt nu natuurlijk hier naartoe.”

Op de stranden van ‘s-Gravenzande en Ter Heijde zijn veel mensen in zee, maar sommigen geven aan wel bang te zijn voor jeuk en uitslag.

Lees hier meer over de zeevonk aan de kust en bekijk hier een fotoreeks van strandgangers in Scheveningen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4112623/2015/08/03/Rode-gloed-is-zeevonk-advies-om-uit-zee-te-blijven.dhtml

Advertenties