Financiële hulp voor gevluchte vader op viral foto

De Syrische vluchteling Abdul werd deze week dankzij een virale foto één van de symbolen van de hedendaagse vluchtelingentragiek. Op de foto probeert de naar Libanon gevluchte man een handjevol pennen te verkopen in de hoofdstad Beiroet, terwijl zijn dochtertje uitgeput rust op zijn schouder. Activist Gissur Simonarson zag het met lede ogen aan en besloot in te grijpen. Hij startte een inzamelingsactie en probeerde in contact te komen met Abdul.

Vlak nadat de plaat viral ging, stuurde Simonarson via Twitter een oproep de wereld in. ,,Wie kent mensen in Beiroet om hem te traceren?”

BuyPens
Vijfduizend dollar. Dat wilde Simonarson inzamelen om aan Abdul te overhandigen. Via social media verspreidde hij zijn plannen en die werden veelvuldig opgepikt. Onder de noemer BuyPens vroeg de IJslander om donaties. Via Libanese media en met hulp van Carol Marouf van de stichting Lebanese For Refugees werd Abdul gevonden. Hij verkoopt pennen in Beiroet, samen met zijn zijn zoontje Abdelillah (9) en dochtertje Reem (4). Hij blijkt te zijn gevlucht uit een vluchtelingenkamp in Yarmoek, een stad in het Syrische gouvernement Damascus.

Marouf doet op de site van de inzamelingsactie, Indiegogo, verslag van haar ontmoeting met de Syriër. Ze hoorde dat de voormalige medewerker van een chocoladefabriek met zijn vrouw en kinderen uit het door oorlog verscheurde land was gevlucht naar Egypte. Daar besloot zijn echtgenote terug te keren naar Syrië. Abdul reisde verder naar Libanon om ‘pennen te verkopen en alles te doen waarmee hij zijn kinderen kan helpen’.

‘Wil Syriërs helpen’
Marouf mocht Abdul bij hem thuis het heuglijke nieuws van de inzamelingsactie vertellen. De beoogde 5000 dollar was al na 30 minuten binnen en de teller stijgt nog steeds in rap tempo. Op dit moment is er al meer dan 68.000 dollar opgehaald. Abdul, verrast en geëmotioneerd door het nieuws, bleek absoluut niet egoïstisch. ,,Ik wil andere Syriërs helpen en mijn kinderen naar school laten gaan”, was zijn eerste reactie.

Marouf laat via Twitter weten te hebben gehuild na Abduls reactie.

http://www.ad.nl/ad/nl/36281/Vluchtelingenstroom-West-Europa/article/detail/4131279/2015/08/28/Financiele-hulp-voor-gevluchte-vader-op-viral-foto.dhtml

Advertenties