‘Miljoenenschikking voor familie Freddy Gray’

De familie van Freddy Gray (25), een donkere Amerikaan die was gearresteerd en een week later overleed, heeft een miljoenenschikking bereikt met de stad Baltimore. Dat is een week na het begin van de strafzaak tegen de zes betrokken politiemensen bekendgemaakt. De familieleden ontvangen 6,4 miljoen dollar – omgerekend zo’n 5,7 miljoen euro, schrijft Associated Press.

De schikking moet nog wel worden goedgekeurd door een bestuursraad die de uitgaven van de stad voorziet. De vergadering vindt woensdag plaats.

In een persbericht laat burgemeester Stephanie Rawlings-Blake weten dat de schikking niet mag worden geïnterpreteerd als een oordeel over de schuld of onschuld van de officieren die terechtstaan. De betaling staat los van de strafrechtelijke procedure, aldus de burgermeester. ,,De schikking wordt uitsluitend voorgesteld in het belang van de stad. Het voorkomt kostbare en langdurige rechtszaken die het alleen maar moeilijker maken voor Baltimore om te ‘genezen’ en die alleen maar duurder zullen uitvallen voor de belastingbetaler.”

Hartaanval
Gray overleed eind april nadat hij tijdens zijn arrestatie in Baltimore, ten noorden van Washington, een hartaanval kreeg. Hoewel hij de agenten in de politiewagen om hulp vroeg, reageerden ze niet en reden door. Bij het politiebureau ademde Gray niet meer. Een week later stierf hij in het ziekenhuis.

De agenten worden vervolgd voor de dood van Gray, die op het moment van de arrestatie een mes bij zich had. Onzeker, maar wel van belang voor de uitspraak, is of de man het mes legaal droeg. De advocaten van de agenten beweren dat het gaat om een stiletto, die illegaal is in de staat Maryland, waarin Baltimore ligt.

De zaak veroorzaakte hevige rellen in Baltimore. Op honderden plaatsen werd brand gesticht. Veel relschoppers belandden in de cel en het stadsbestuur kondigde een avondklok af.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4138121/2015/09/08/Miljoenenschikking-voor-familie-Freddy-Gray.dhtml

Advertenties