Vijf redenen waarom Oranje tóch naar de play-offs gaat

Na de zege van de Turken bij Tsjechië (0-2) van zaterdag is het EK héél ver weg voor het Nederlands elftal. Alleen als Oranje dinsdag wint van de Tsjechen én Turkije in eigen huis verliest van IJsland, gaat de ploeg van bondscoach Danny Blind de play-offs spelen. Zonder optimisme zijn we nergens, dus vijf redenen waarom ‘we’ deze strohalm met beide handen gaan aangrijpen.

  1. IJsland wil poulewinnaar worden

We hoeven niet bang te zijn dat IJsland er dinsdag met de pet naar gooit. ,,Wij gaan naar Turkije om drie punten te pakken. We zijn er namelijk op gebrand om de poule te winnen”, zei oud-Ajacied Kolbeinn Sigthórsson na het gelijkspel tegen Letland (2-2) van zaterdag. Ook Alfred Finnbogason, die we nog kennen van zijn tijd bij sc Heerenveen, stelt ons gerust. ,,No worries my Dutch friends”, twitterde de spits zondag. Go, Kolbeinn en Alfred!

  1. IJsland speelde Turkije al eerder weg

Op 9 september 2014 speelde IJsland in eigen huis tegen Turkije. Wat ons betreft een voorbode voor het duel van dinsdag, want de Turken werden kleurenblind gespeeld. Door goals van Bödvarsson, Sigurdsson en, jawel, Sigthórsson won IJsland met 3-0. Om alvast lekker in de stemming te komen, kun je in onderstaande video (van 0.12 tot 0.42) de goals van IJsland tegen Turkije bekijken.

  1. IJslandse defensie moeilijk te passeren

Het IJslandse doelsaldo is in poule A onovertroffen. Geen land maakte meer goals (17), geen land kreeg er minder tegen (5). Waarom zouden de Turken die spiraal kunnen doorbreken? NEC-goalie Hannes Thór Halldórsson is geblesseerd afgehaakt en kan Oranje helaas niet helpen, dus er wacht een nobele taak voor één van de reservedoelmannen: Gunnleifur Gunnleifsson of Ögmundur Kristinsson.

  1. Temperamentvolle Turken kunnen de druk niet aan

Het eeuwige cliché over het temperament van de Turken is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Ze voetballen met het hart, wat enerzijds hun kracht is, maar anderzijds net zo vaak hun zwakte. Ze lopen zichzelf nogal eens voorbij in de emotie en vergeten daarbij de tactische afspraken, waardoor het elftal als los zand uit elkaar kan vallen. De enorme druk op het duel van dinsdag kan daar zomaar voor zorgen.

  1. Nederland wint ‘gewoon’ van Tsjechië

Allemaal leuk en aardig, maar Nederland moet zelf winnen van Tsjechië om nog kans te maken op de play-offs. Omdat beide duels om 20.45 uur beginnen, moet Nederland de druk op de Turken flink opvoeren door al snel de leiding te nemen. Hoe lekker zou dat zijn, als de Turkse bondscoach Fatih Terim in de rust moet vertellen dat Oranje leidt? En dat terwijl Kolbeinn Sigthórsson net voor de pauze de 1-0 heeft gemaakt?

http://www.ad.nl/ad/nl/1049/Oranje/article/detail/4160898/2015/10/11/Vijf-redenen-waarom-Oranje-toch-naar-de-play-offs-gaat.dhtml

Advertenties