Vijf vragen over de knappe overwintering van AA Gent

AA Gent plaatste zich woensdagavond op sensationele wijze voor de achtste finale van de Champions League. Omdat de Belgen in eigen huis de tot dan ongeslagen koploper Zenit versloegen (2-1) en Valencia in eigen huis verloor van Lyon (0-2), eindigt Gent op de tweede plek achter de Russen. Waarom is de overwintering van Gent zo opmerkelijk? Vijf vragen en antwoorden.

  1. Hoe ziet het Champions League-avontuur van Gent eruit tot nu toe?

AA Gent werd in 2015 voor het eerst in zijn 115-jarige geschiedenis kampioen in België, waarmee de club zich automatisch kwalificeerde voor de Champions League. De groep met Zenit Sint-Petersburg, Valencia en Olympique Lyon was weliswaar geen ‘poule des doods’, maar niemand zou een euro hebben gegeven voor overwintering van de Buffalo’s.

Met een knappe uitzege bij Olympique Lyon (1-2), twee thuisoverwinningen op Valencia (1-0) en Zenit (2-1) én een gelijkspel in de return tegen Lyon (1-1) eindigde de ploeg van trainer Hein Vanhaezebrouck op een verdiende tweede plek achter Zenit.

De loting is maandag om 12.00 uur in het Franse Nyon. Gent wordt gekoppeld aan één van de groepswinnaars: Real Madrid, VfL Wolfsburg, Atlético Madrid, Manchester City, FC Barcelona, Bayern München of Chelsea. Geen makkie dus.

  1. Hoe bijzonder is de prestatie van Gent in historisch perspectief?

Heel bijzonder. Want wist je dat AA Gent de eerste Belgische club ooit is die de knock-outfase van de Champions League bereikt? In het seizoen 2000/2001 overleefde Anderlecht overigens ook de poulefase, maar indertijd werkte de UEFA nog met twee groepsfases. Anderlecht werd toen eerste in een poule met Manchester United, PSV en Dynamo Kiev. In de tweede groep – met Real Madrid, Leeds United en Lazio Roma – eindigden de Belgen op de derde plek achter De Koninklijke en het inmiddels afgezakte Leeds United.

Gent zelf heeft ook geen groots repertoire op het gebied van Europees voetbal. In het seizoen 1986/1987 werden de Belgen in de achtste finale van de toenmalige UEFA Cup uitgeschakeld door IFK Göteborg. Vijf jaar later bereikte Gent de kwartfinale van dat toernooi, maar toen was Ajax te sterk. Na een gelijkspel in Gent (0-0) was Amsterdam in eigen huis de betere: 3-0. Daarna viel het enkele jaren stil wat betreft Europees voetbal, op enkele Intertotoduels en verloren voorrondewedstrijden na. In de jaargang 2010/2011 werd Gent uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League met Sporting Lissabon, Lille en Levski Sofia.

  1. Hoe is de overwintering in Gent ontvangen?

Het is chaos in Gent. Kranten smijten met superlatieven en de club zit bomvol zelfvertrouwen. Het maakt eigenlijk helemaal niet meer uit wie er naar België komt. Het wordt sowieso héél moeilijk, maar héél mooi. Schrijver Herman Brusselmans zei het donderdag in de Volkskrant al treffend. ,,Oké, de Champions League gaan we niet winnen. Maar ik hoop zo dat we in de volgende ronde Barcelona loten. Ik bedoel: Messi in Gent. Mooier gaat het niet worden.”

Na het kampioenschap in 2015, dat Vanhaezebrouck een belangrijkere prestatie vond dan de overwintering in de Champions League, hebben de Buffalo’s weer reden tot feesten. En het bleef nog lang gezellig in Gent.

  1. Wat betekent deze prestatie voor Gent als club?

Dit jaar speelt een essentiële rol in de doorontwikkeling van de vereniging. Eind jaren negentig had de club nog een fikse schuld van zo’n 23 miljoen euro; nu harkt Gent in één klap zo’n 25 miljoen euro binnen – iets minder dan de begroting waarmee ze voorheen werkte. ,,We moeten er wel nog de kosten van de verplaatsingen en de premies van de spelers aftrekken, maar voor Gent is dit zeker een groot bedrag. Het helpt om de kloof met Anderlecht en Club Brugge te dichten”, zei clubvoorzitter Ivan de Witte donderdag. ,,We komen stilaan in de zone van de grotere clubs.”

De rol van Gent was jarenlang marginaal, maar na de intrek in de nieuwe Ghelamco Arena in 2012 gaat het bergopwaarts met de club. Het kampioenschap én de deelname aan de Champions League hebben ervoor gezorgd dat de club zich ook financieel kan gaan meten met Anderlecht en Club Brugge. Gent strijdt momenteel met laatstgenoemde om de koppositie in de Jupiler Pro League. Beide teams hebben 37 punten; de ploeg van de Nederlanders Ruud Vormer en Stefano Denswil heeft een beter doelsaldo.

  1. Aan wie is het succes van Gent te danken?

De rol van trainer Hein Vanhaezebrouck is essentieel. In één jaar Gent kampioen maken en vervolgens overwinteren in de Champions League is een ongeëvenaarde prestatie in België. Niet voor niets kreeg de 51-jarige trainer maandag de Trofee Raymond Goethals in handen, de prijs die in 2011 jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste Belgische trainer. De jury stemde unaniem op de coach, die bekend staat als een tacticus.

Zijn spelers stijgen boven zichzelf uit. Ter illustratie: de voorheen redelijk onbekende Danijel Milicevic scoorde maar liefst drie keer in de groepsfase en is daarmee (gedeeld) topscorer aller tijden van Gent in Europa. De Europese campagne van Gent is een succesverhaal van een hecht team. De loting maakt niet meer uit, 2015 is al een geslaagd jaar.

http://www.ad.nl/ad/nl/1532/Belgisch-voetbal/article/detail/4205261/2015/12/10/Vijf-vragen-over-de-knappe-overwintering-van-AA-Gent.dhtml

Advertenties