BLOG: Ziyech gaat het maken met z’n grote mond

Op Twitter ging woensdag een foto rond die op het Instagramaccount van Hakim Ziyech zou hebben gestaan. ‘Liever eerlijk en gehaat dan achterbaks en geliefd’, stond op de afbeelding. Of de tekst daar nu wel of niet heeft gestaan: ik kán me na het interview van Ziyech in De Volkskrant voorstellen dat de middenvelder zo denkt. We mogen met z’n allen best een beetje blij zijn dat er nog uitgesproken voetballers als Ziyech zijn. 

Studio Sport om 19.00 uur op zondagavond. Bord op schoot – een traditie in menig Nederlands gezin. Maar wat is er erger dan de interviews na afloop van de wedstrijden? Dat alle neuzen dezelfde kant op moeten, dat het volgende week écht beter moet (maar nu écht), dat er vandaag meer in had gezeten, hoe geweldig de onvoorwaardelijke steun van de hondstrouwe supporters is. Boooooooring.

Nee, we krijgen de sportpagina’s niet vol met de Bijbelse teksten van Dirk Kuyt na afloop. Saaier, meer geregisseerd vind je ze niet. Sowieso heeft voetballend Nederland geen woordenschat waarvoor je op zondagavond op het puntje van je stoel gaat zitten. We zullen het echt moeten doen met een huilende Foppe, een Henk de Jong die het ‘sûpermôi’ vindt en – in een verder verleden – een Memphis die ‘het antwoord niet kan bevragen’.

Interview
Daarom sloeg ik zaterdag met verbazing De Volkskrant open. Het interview met Hakim Ziyech was gemeend, kwam recht uit het hart. Ik las het verhaal van een jongen die gevormd is door het overlijden van zijn vader, die pas op het laatste moment ervoor koos om vol voor het voetbal te gaan in plaats van voor een simpel óf crimineel leven in Dronten. Mede daarom is hij niet op zijn mondje gevallen.

Volgens Ziyech is Van Basten niet geschikt als trainer. En had Guardiola of Mourinho dit FC Twente niet aan de praat gekregen. Verder zou hij zo weer een vervelend gebaar naar eigen aanhang maken. Zal weinig mensen missen in Enschede. Geeft eerlijk toe zich gedwongen te voelen om vooral Mokotjo en Cabral op te zoeken. Wil verder. Heeft zichzelf gemotiveerd in 2015, ‘en niets anders’.

Mediatraining
Twente pakte de aanvoerdersband van Ziyech af na het interview omdat hij te ver is gegaan. Misschien logisch, maar de kritieken van buitenaf? Wees blij dat we dit eens lezen! Niks geregisseerd, geen vleugje mediatraining. Oprecht. De feiten op tafel, zonder een gentleman’s agreement met de persvoorlichter die alle sappige details uit het verhaal wegstreept.

Ziyech geeft niet om sympathie. Hij wil niet per se aardig worden gevonden.

Of het slim is, is een tweede. Anderzijds heeft Ziyech niets te verliezen bij Twente. Door zijn prestaties én door dit interview is een vertrek onvermijdelijk. Talloze clubs liggen op de loer om de middenvelder binnen te halen. Ziyech in de Volkskrant: ,,Ik zeg wat ik denk. Daarom ben ik lastig voor sommige trainers. Toch zie je vaak dat de lastige jongens het redden. Die hebben pit, karakter, ze willen de beste zijn, hebben schijt aan kritiek. Of putten er motivatie uit. De ja-knikkers redden het vaak niet.’’

Ziyech geeft maar om één ding: zijn eigen carrière. En dat is precies waarom hij het wél gaat redden.

BLOG: Ziyech gaat het maken met z’n grote mond

Advertenties