Wielerwedstrijden onzeker na aanslagen, sporters geschokt

Het is onzeker of de wielerwedstrijden die de komende dagen in België op het programma staan doorgang vinden. Het terreurniveau in België is opgeschaald naar het hoogste niveau vier, waardoor grote (sport)evenementen niet mogelijk zijn. Ook heeft het Belgische nationale elftal zijn training van dinsdag geannuleerd na de hevige aanslagen in de hoofdstad Brussel. De interland van aanstaande dinsdag tegen Portugal – in Brussel – staat op de tocht.

Woensdag wordt Dwars door Vlaanderen gereden, terwijl vrijdag de E3 Harelbeke en zondag Gent-Wevelgem op de agenda staan. Dwars door Vlaanderen gaat automatisch niet door als België het hoogste terreurniveau handhaaft, meldt koersdirecteur Guy Delesie aan NOS. ,,Momenteel hebben we nog niets gehoord van politie of een instantie dat de koers afgelast moet worden.”

Vooralsnog gaat de wielerwedstrijd gewoon door, meldde de organisatie dinsdag op een ingelaste persconferentie. Toch valt of staat alles met het dreigingsniveau in België. Het is de vraag of alle ploegen aan de start kunnen verschijnen, nu enkele renners door het sluiten van het Brusselse vliegveld naar een andere luchthaven zijn gevlogen.

Training
De trainingsessie van de Rode Duivels, die in Brussel stond gepland, gaat dinsdag in elk geval niet door. ,,Voetbal is onbelangrijk vandaag. Training geannuleerd”, meldt de voetbalbond op Twitter. ,,Wij zijn #tousensemble met onze gedachten bij de slachtoffers.”

De Rode Duivels zouden hun voorbereiding beginnen op de vriendschappelijke wedstrijd tegen Portugal, die dinsdag 29 maart in het Brusselse Koning Boudewijnstadion wordt afgewerkt. Eerder werd al de oefeninterland tegen Spanje op 17 november afgelast. Dat was vlak na de terreurdaden in Parijs van 13 november.

Ongedeerd
Het broertje van toptennisser Novak Djokovic, Djordje, was aanwezig op de Brusselse luchthaven op het moment van de explosies. De tennisser is ongedeerd.

Sporters hebben geschokt gereageerd op de bomexplosies op luchthaven Zaventem en de Brusselse metrostations Maalbeek en Schuman. Oud-Ajacied en Belg Jan Vertonghen schrijft op Twitter het niet te kunnen geloven dat hij ‘deze dingen weer leest’.  Wielrenner Lars van der Haar is ‘geschokt, teleurgesteld’ en Koen de Kort noemt het ‘beangstigend’. ,,Verschrikkelijk nieuws. Ik herken de terminal op de beelden omdat ik daar minstens vijftig keer ben geweest”, aldus De Kort.

http://www.ad.nl/ad/nl/38570/Aanslag-Brussels-Airport/article/detail/4267894/2016/03/22/Wielerwedstrijden-onzeker-na-aanslagen-sporters-geschokt.dhtml

Advertenties