Celstraf geëist tegen drie verdachten in Valkenburgse zedenzaak

In de Valkenburgse zedenzaak zijn celstraffen geëist tegen een 30-jarige man uit Simpelveld, een man van 40 uit Zwolle en een Belg. De mannen zijn drie van de vier verdachten die woensdag terechtstaan in de beruchte zaak, die draait om ontucht met een minderjarig meisje dat zich tegen betaling beschikbaar stelde voor het verrichten van seksuele handelingen. Spil in de zaak is de 21-jarige loverboy Armin A., die eerder werd veroordeeld tot twee jaar cel. Hoe zit het ook alweer met de Valkenburgse ontuchtzaak? Vier vragen.

1. Wie staan er woensdag terecht?
Tijdens de zitting staan vier verdachten terecht die ontucht ten last wordt gelegd: twee mannen van 30 en 40 jaar uit Simpelveld en Zwolle en twee Belgen van 33 en 24. Tegen de 30-jarige Simpelveldenaar is acht maanden cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij kwam zelf niet opdagen, weet 1Limburg.

De tweede verdachte uit Zwolle is wel aanwezig en ontkent. Hij zegt langs te zijn geweest en te hebben betaald, maar ontkent dat er iets is gebeurd tussen hem en het slachtoffer. De officier van justitie gelooft hier echter niks van. Tegen de veertiger is twaalf maanden cel geëist.

De zaak van de derde verdachte is voor onbepaalde tijd uitgesteld, omdat zijn dossier niet compleet is. De vierde verdachte is aanwezig en heeft bekend. Het OM eist tien maanden cel tegen de Belg, waarvan vier voorwaardelijk.

Op 26 april volgt een uitspraak van de rechtbank.

2. Waar draait de Valkenburgse zedenzaak om?
In oktober 2014 valt de politie een kamer in hotel Botterweck in Valkenburg binnen. Op dat moment zit Armin A. opgesloten in het toilet, terwijl een klant op heterdaad wordt betrapt op seks met een minderjarig meisje. De prullenbak zit dan al vol condooms. A. wordt gearresteerd en later, in juli, veroordeeld tot twee jaar celstraf. Hij regelde klanten voor het meisje, die vier tot vijf mannen per dag ontving in haar hotelkamer. OM denkt dat Kimberley in totaal tachtig ‘klanten’ heeft gehad.

3. Welke straffen kregen de andere verdachten?
Behalve de straf voor A. heeft het Openbaar Ministerie 29 verdachten tussen 21 en 56 jaar oud in de kraag gevat. Via de telefoon van loverboy A. konden de mannen worden getraceerd. De meesten kregen cel- en taakstraffen opgelegd.

Ook pleegden twee verdachten zelfmoord, al wilde hoofdofficier Roger Bos van het OM in Limburg daar indertijd geen verband tussen leggen. 21 mannen kregen een celstraf van een dag en taakstraffen variërend van 120 tot 240 uur. Twee mannen kregen vijf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk en één man kreeg zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Tevens werden twee mannen vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Justitie gaat in beroep tegen alle straffen.

De rechtbank legde in de meeste gevallen geen schadevergoeding op, omdat dit volgens een civiele procedure zou moeten gebeuren. In totaal 17 veroordeelden besloten daarop vrijwillig een schadevergoeding te betalen aan het slachtoffer.

,,De mannen hebben gezien dat het meisje hier ernstig beschadigd is uitgekomen”, aldus Nino Pennino, de advocaat van Kimberley, tegen 1Limburg. ,,Het geld wordt gebruikt om onder meer studievertraging en therapie te bekostigen. Ik heb er respect voor dat de mannen en hun advocaat Ivo van de Bergh met dit voorstel kwamen.”

4. Het OM heeft als nieuwe richtlijn om betaalde seks met minderjarigen harder te straffen. Waarom negeert de rechter dat tot nu toe?
De rechtbank ging ervan uit dat de verdachten niet bewust naar seks met een minderjarige op zoek waren. Dat maakt het verwijt minder groot. Maar de mannen hebben zich onvoldoende ervan vergewist of het meisje meerderjarig was, aldus de rechtbank. A. beweerde in zijn advertenties dat het meisje 19 was, maar alleen afgaan op de opgegeven leeftijd of de bewering van het meisje, is volgens de rechtbank onvoldoende.

Het OM had zwaardere straffen geëist, maar de rechtbank ziet meer in taakstraffen. Wettelijk gezien moest de rechtbank wel een celstraf opleggen en daarom werd voor een dag cel plus taakstraffen gekozen. De zwaarste straf ging naar een voormalig medewerker van een jeugdzorginstelling in Cadier en Keer. Die had volgens de rechtbank beter moeten weten. Hij kreeg zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk.

Volgens de rechtbank hebben de verdachten de lichamelijke integriteit van het meisje ernstig geschonden en haar psychische schade toegebracht.

http://www.ad.nl/ad/nl/38261/Nieuws/article/detail/4281273/2016/04/13/Celstraf-geeist-tegen-drie-verdachten-in-Valkenburgse-zedenzaak.dhtml

Advertenties