Vier gestolen doeken uit Westfries Museum terecht

Vier van de 24 schilderijen die in 2005 uit het Westfries Museum in Hoorn werden gestolen, zijn teruggevonden in Oekraïne. Dat heeft woordvoerster Christa van Hees van het Westfries museum bevestigd. ,,We maken ons grote zorgen over de staat van de schilderijen”, zegt Van Hees in een eerste reactie.

Het Westfries Museum vermoedt dat het om twee schilderijen van Jacob Waben (Vrouw Wereld en Terugkeer van Jefta), Keukenstuk van Floris van Schooten en Boerenbruiloft van Hendrik Bogaert gaat. ,,Dat denken we op basis van de televisiebeelden van de persconferentie”, aldus Van Hees. Het museum beschouwt die werken als het meest aansprekend en het meest gemist.

Het museum hoorde in eerste instantie van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de vondst. In het Oekraïense Kiev werd donderdagavond door inlichtingendienst SBU een persconferentie gegeven over de onderschepte doeken. Die beelden zijn bekeken en op basis daarvan denkt het Westfries Museum dat het om de genoemde kunstwerken gaat. Twee van de teruggevonden doeken zitten in een lijst, twee zijn opgerold.

Over daders, eventuele arrestaties en vindplaats is niets bekendgemaakt.

De gezamenlijke waarde van de 24 gestolen schilderijen wordt door het museum geschat op zo’n 1,3 miljoen euro, mits in goede staat. Over de waarde van de vier gevonden schilderijen is nog niets bekend.

Gevechtsmilitie
Dat de kunstwerken zich in Oekraïne bevinden, werd in december al bekendgemaakt. Ze zijn in handen van een ultranationalistische gevechtsmilitie. ,,Onze collectie is een speelbal geworden in een ondoorzichtig, politiek spel”, zei museumdirecteur Geerdink toen. ,,Een onsmakelijke cocktail van een strijd om de macht, vriendjespolitiek, corruptie en zelfverrijking in een land in oorlog. De gestolen schilderijen horen thuis in het Westfries Museum. En nergens anders.”

Oekraïne zegde even later alle medewerking toe om de kunstwerken weer in Hoorn te krijgen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4282434/2016/04/14/Vier-gestolen-doeken-uit-Westfries-Museum-terecht.dhtml

Advertenties